Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

96. Gazi Koşusu’nda heyecan sona erdi: Özcan Yıldırım’ın jokeyliğini yaptığı Secret Power’ın kazandığı koşudan izlenimler

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına düzenlenen Gazi Koşusu’nda 96. yıl heyecanı dün (26 Haziran) yaşandı. Yarışı kazanan Özcan Yıldırım’ın jokeyliğini yaptığı Secret Power oldu. Büyük heyecana sahne olan koşuda yaşananları ve dikkat çeken ayrıntıları, Medyascope Spor Servisi olarak sizin için derledik. 

Tribünler, iki yıllık aranın ardından seyircisine kavuştu

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına düzenlenen Gazi Koşusu’nda 96. yıl heyecanı dün (26 Haziran) yaşandı. İstanbul Veliefendi Hipodromu’nun ev sahipliğinde düzenlenen tarihi koşuya, koronavirüs salgını nedeniyle iki yıl aranın ardından ilk kez seyirci alındı. Ali Muhiddin Hacıbekir’in “Neriman” isimli kısrağı tarafından kazanılan 1927’deki ilk yarıştan bu yana her yıl Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleştirilen “Türk derbisi”, koronavirüs salgını önlemleri kapsamında 2020 ve 2021’de seyircisiz düzenlenmişti. Seyirciler, 96. Gazi Koşusu’na ise büyük ilgi göstererek tribünleri doldurdu. Medyascope Spor Servisi‘nden Yahya Kemal Doğan da tarihi yarışı yerinden takip eden isimler arasındaydı. Kendisinin yarış hakkındaki izlenimleri şöyle:  

“İki yıldır seyircinin uzak kaldığı Veliefendi Hipodromu’nda oldukça keyifli ve mutlu insanların bir arada olduğu bir etkinlik olarak akılda kaldı. Gerek pistin etrafında heyecanla yarışı bekleyen insanlar gerekse de hipodromun içerisindeki piknik alanlarında piknik yapan geniş insan topluluğu alanları hıncahınç doldurmuştu. Üstelik herhangi bir kötü olayın yaşanmadığı veya tribünlerden kötü söz söylenmeyen bir spor etkinliği olarak yer alması da ülke sporumuz açısından umut verici.”

İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda İzmir Marşı:

Özcan Yıldırım’ın jokeyliğini yaptığı Secret Power, 96. Gazi Koşusu’nda zafere ulaştı

Yarışseverler, İstanbul Veliefendi Hipodromu’nun ev sahipliğinde düzenlenen tarihi koşuda 19’u erkek, üçü dişi 22 safkanın rekabetine tanıklık etti. Yarışta İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in de jokeyliğini yapan İtalyan Lanfranco Dettori ve Fransız Olivier Peslier olmak üzere iki yabancı jokey de boy gösterdi. Üç yaşlı safkan İngiliz taylarının yarış hayatlarında sadece bir kez koşabildikleri çim pist 2 bin 400 metrelik mesafeye sahipti.

Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleştirilen koşuyu Özcan Yıldırım’ın jokeyliğini yaptığı “Secret Power”, 2.31.04’lük derecesiyle kazandı. Özcan Yıldırım, böylelikle Gazi Koşusu’nda ilk kez mutlu sona ulaşmış oldu. 

Yarışta ikinciliği 2.31.31’lik derecesiyle Müslüm Çelik’in bindiği “Mucize Kız” adlı safkan elde etti. Üçüncü sırada 2.31.32’lik derecesiyle “Sigoş” adlı safkan yer aldı. 

Ahmet Çelik’in yarış sonrası açıklamaları:

1927’den bugüne Gazi Koşusu’nun kazananları:

“Secret Power’ın” sahibine büyük ödül

Yarışı kazanan “Secret Power”ın sahibi Emrah Karamazı 2 milyon 500 bin liralık kazancının yanı sıra; birincilik ikramiyesine ek olarak kayıt tutarları, taksit ücretleri ve at sahibi primiyle birlikte toplam 3 milyon 859 bin 700 TL ikramiye de elde etmiş oldu. Öte yandan İngiliz safkan Secret Power’ın sahibi Emrah Karamazı, bir önceki koşu olan “Anafartalar Koşusu”nu da kazanan tayın sahibi olarak üst üste ikinci kez bu mutluluğu yaşadı. 

Öte yandan ikinciye 1 milyon lira, üçüncüye 500 bin lira, dördüncüye 250 bin lira, beşinci safkana ise 125 bin lira ikramiye ödendi. 

Ahmet Çelik ve Halis Karataş hayal kırıklığı yarattı

Ahmet Çelik

96. Gazi Koşusu’nun favorileri olarak gösterilen jokeyler Ahmet Çelik ve Halis Karataş, elde ettikleri dereceler ile hayal kırıklığı yarattı. “Türk derbisi” olarak nitelendirilen yarışın bundan önceki yedi yıl kazanarak inanılmaz bir rekorun sahibi olan Ahmet Çelik, “Zala Bey” isimli safkanla 13. sırada kaldı. 

Halis Karataş ise Ahmet Çelik’e nazaran daha iyi bir performansa imza attı. Söz konusu sporun yetiştirdiği en önemli isimlerden olan Halis Karataş, jokeyliğini yaptığı “Final Dance” ile dördüncü sırayı elde etti. Karataş’ın Gazi Koşusu’nda toplam altı zaferi bulunuyor. Mümin Yalçın, Gazi Koşusu’nu dokuz kez ile en fazla kazanan jokey konumunda. 

Yazanlar: Kubilayhan Kavrazlı ve Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.