Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

G7 Zirvesi: Protestolar ve taahhütler | Zelenskiy, savaşın kış gelmeden bitmesi için çağrı yaptı

Almanya’nın Münih şehrinde dün (26 Haziran) başlayan G7 Zirvesi, iklim aktivistleri tarafından protesto edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesindeki savaşın bitmesi için çağrıda bulundu. G7 Zirvesi’nden bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.

Almanya’nın Münih şehrinde dün (26 Haziran) başlayan G7 Zirvesi, üç bin 500 kişi tarafından protesto edildi. Küreselleşmeyi eleştiren grupların katıldığı protestoda fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması, biyolojik çeşitliliğin korunması, sosyal adalet ve açlıkla mücadele gibi talepler öne çıktı. Greenpeace yetkilisi Kilian Wolter, “G7’den taleplerim; enerji geçişi konusunda net bir taahhütte bulunmaları ve en geç 2035 yılına kadar fosil yakıtlardan çıkış yapılması. Böylece savaşları ve çatışmaları finanse etmeyi bırakabiliriz” dedi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, eylemcileri şiddetten kaçınmaya davet etti. Faeser, “Tüm göstericilerin barışçıl bir şekilde protesto etmelerini, kimseye zarar vermemelerini ve herhangi bir arabayı veya mağazayı tahrip etmemelerini bekliyorum” diye konuştu.

Zirvede iklim krizi, gıda güvenliği ve Ukrayna’nın işgali öne çıktı

ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Almanya liderlerinin katıldığı zirvede; Ukrayna’nın işgali, iklim krizi, enerji ve gıda güvenliği görüşüldü. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa’da artan gaz ve enerji fiyatlarına işaret ederek Ukrayna’nın işgalinin küresel ekonomik etkilerine dikkat çekti. Scholz, iklim değişikliğini durdurmak için çalışmayı sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Bugün neler konuşulacak?

CNN’nin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, bugün G7 liderlerine seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna’daki savaşın 2022’nin sonuna kadar bitmesini umduğunu söyledi. Zelenskiy, kış gelmeden savaşın bitmesi gerektiğini dile getirdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin de bugün Scholz ve Kanada Başbakanı Justin Tredau ile ikili görüşme yapması bekleniyor.

G7 ülkelerinin yakın bir zamanda ABD, AB ve İngiltere dışındaki ülkelere gönderilen Rus petrolüne üst bir fiyat sınırı belirleyebileceği öngörülüyor.

Hindistan, Endonezya, Güney Afrika, Senegal ve Arjantin’in liderlerinin de bugün iklim krizini görüşmek üzere zirveye katılacağı belirtiliyor.

Kaynak: CNN, TIME

Derleyen: Janset Atacan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.