Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters’a konuşan yetkili: “Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yönelik görüşünün yarınki zirvede değişmesi beklenmiyor”

Türkiye’nin, geçen ay NATO’ya üye olmak için başvuran İsveç ve Finlandiya’nın üyelik talebine ilişkin olumsuz tavrının yarın başlayacak NATO zirvesinde de değişmeyeceği iddia edildi.

Reuters’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik talebine ilişkin görüşünün İspanya’nın Madrid şehrinde yarın (28 Haziran) başlayacak NATO zirvesinde de değişmesinin beklenmediği ileri sürüldü.

Neler olmuştu?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, İsveç ve Finlandiya NATO’ya üye olmak için başvuruda bulunmuş ancak bu adım AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından olumsuz karşılanmıştı. Erdoğan, Türkiye’ye yaptırım uygulayan ülkelerin NATO’ya katılmasına evet demeyeceklerinin altını çizmiş ve “Biz bunların neyine güveneceğiz?” demişti. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine karşı net bir tavır almadığını belirtmişti.

NATO zirvesinden sonuç beklenmiyor

Reuters’a konuşan dört Türk yetkili, Türkiye’ye yönelik silah ambargolarının kaldırılması ve terör örgütlerine karşı net bir tavır alınması noktasında gerekirse aylarca baskı yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Bir yetkili, Finlandiya ve İsveç’le görüşme yürüttüklerine fakat taleplerin yerine getirilmediğine dikkat çekerken yarınki NATO zirvesinden bir sonuç çıkmasını beklemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, zirveye katılmanın Türkiye adına bir geri adım olarak algılanmaması gerektiğini belirtmişti.

Reuters’a konuşan yetkili: Erdoğan, üyelik taleplerini eninde sonunda onaylayacak

Görüşmelerin hassasiyetini gerekçe göstererek isminin açıklanmasını istemeyen bir başka yetkili ise İsveç ve Finlandiya’nın, Ankara’nın taleplerini yerine getireceğine dair bir belge hazırladığını fakat bu belge üzerinde henüz tam olarak bir anlaşma sağlanamadığını dile getirdi. Aynı yetkili, belgede belirli grupların terörist olarak tanınmasına yönelik ifadelerin de yer aldığını öne sürdü.

Batılı bir yetkili de Erdoğan’ın eninde sonunda her iki ülkenin de üyeliğini onaylayacağını ancak bu sürecin birkaç ay daha sürebileceğini belirtti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Janset Atacan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.