Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 124. gün: Putin, işgalin başlamasından bu yana ilk kez yurtdışı gezisi gerçekleştirecek

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın işgalinin başlamasının ardından ilk kez yurtdışı gezisine çıkacağı açıklandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, G7 Zirvesi’ne katılan ülkelerden yardım talep etti. G7 Zirvesi sürerken Rus destekli ayrılıkçılar Lısıçansk’a girdiklerini duyurdu. Savaşın 124. gününde bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.

Rusya devlet televizyonu dün (26 Haziran), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu hafta Orta Asya’daki iki eski Sovyet ülkesini ziyaret edeceğini duyurdu. Gezinin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasının ardından Putin’in bilinen ilk yurtdışı gezisi olacağı belirtildi.

Putin, yurtdışı gezisine çıkıyor

Rossiya 1 devlet televizyonunun Kremlin muhabiri Pavel Zarubin; Putin’in Tacikistan ve Türkmenistan’ı ziyaret edeceğini ve Moskova’da Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşeceğini belirtti. Putin ayrıca, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko ile bir foruma katılmak üzere 30 Haziran-1 Temmuz günleri arasında Belarus’un Grodno kentini ziyaret etmeyi planlıyor.

Zelensky’den yardım çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, bugün (27 Haziran) Almanya’da düzenlenen G7 Zirvesi’nde uçaksavar savunma sistemleri talep etti ve Rusya’ya daha fazla yaptırımda bulunulması çağrısında bulundu.

ABD’nin Ukrayna’ya desteği sürüyor

ABD, bu hafta Ukrayna için gelişmiş orta ve uzun menzilli füze savunma sistemi satın aldığını duyuracak. Vaşington’un Ukrayna ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak için ek topçu mühimmatı ve karşı batarya radarları da dahil olmak üzere çeşitli güvenlik yardımlarında bulunacağını açıklaması bekleniyor.

Luhansk Valisi, sivillerin Lısıçansk’ı boşaltmasını istedi

Luhansk’taki Rusya destekli ayrılıkçılar, Ukrayna birliklerinin elindeki son büyük şehir olan Lısıçansk’a girdiklerini söyledi. Vali Serhai Haidai, Lısıçansk’taki durumun “çok zor” olduğunu belirterek sivillerin Lısıçansk’ı terk etmesini istedi. Haidai şöyle konuştu:

“Hayata ve sağlığa yönelik tehditler nedeniyle derhal tahliye çağrısında bulunuyoruz. Şehirde durum çok zor. Kendinizi ve sevdiklerinizi kurtarın. Çocuklara iyi bakın. Ukrayna topraklarındaki tahliye şehirlerinde size bakılacağından emin olun.”

Kaynak: Guardian, Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.