Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demir-çelik sektörüne sahte fatura operasyonu: Erol Evcil’in de aralarında bulunduğu 250 kişi gözaltında

Demir-çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden sahte faturalarla kamuyu 25 milyar lira zarara uğratan firmalara yönelik “Demir Yumruk” operasyonu düzenlendi. Operasyonda şu ana kadar Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil) da aralarında olduğu üç ayrı suç örgütünün lideri ile birlikte 250 kişi gözaltına alındı.

Üç ayrı suç örgütü tespit edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, demir-çelik sektöründe üretici olarak faaliyet gösteren ve güçlenerek tekelleşmeye çalışan suç örgütlerine yönelik, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “rüşvet” ve “213 sayılı vergi usul kanununa muhalefet” suçlarından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri, Vergi Denetim Kurulu müfettişleri, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) personeli ortak çalışma grubu oluşturdu, bu gruba Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) ekipleri de destek verdi.

Oluşturulan ortak çalışma grubu operasyonun hazırlık aşamasında 10 ay boyunca dinleme ve fiziki takip tedbirleri uyguladı. Bu çalışmaların sonucunda demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren üç ayrı suç örgütü tespit edildi.

25 milyar liralık kamu zararı

Suç örgütlerinin, “demir-çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozdukları, sektördeki diğer firmaları devre dışı bırakarak tekel olmaya çalıştıkları, sahte fatura düzenleyerek üçüncü şahıslar üzerinden kurdukları paravan şirketler aracılığıyla haksız kazanç sağladıkları” belirlendi. Firmaların düzenledikleri 105 milyar liralık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar lira zarara uğrattıkları tespit edildi.

29 ilde operasyon

Çalışmalar sonucunda bu sabah (28 Haziran) Ankara merkezli aralarında İstanbul, Hatay, İzmir, Adana ve Kocaeli illerinin de bulunduğu 29 ilde eşzamanlı “Demir Yumruk” operasyonu düzenlendi. Operasyonda 840 ekip, 2100 personel, 250 vergi müfettişi ve MASAK personeli görev aldı.

Operasyonda 374 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılırken, şu ana kadar 250 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Erol Eşrefoğlu’nun (Evcil) da aralarında olduğu üç ayrı suç örgütünün lideri de bulunuyor. 14 fabrika, 850 adreste arama ve el koyma işlemleri devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.