Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel: “Kongrede, eş başkanlar özellikle muhalefete cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili önemli mesajlar verecek”

Halkların Demokratik Partsi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 3 Temmuz’da yapacakları kongrede, eş başkanların, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili özellikle muhalefete önemli mesajlar vereceğini söyledi. HDP’ye açılan kapatma davasının AKP’yi ikiye böldüğünü belirten Temel, partinin önemli bir kısmının HDP’nin kapatılmasının işlerine yaramayacağını ve zayıflatılmasından yana olduğunu aktardı. Temel, “Bugün Sayın Öcalan iktidarın istediklerini yapmadığı için yıllardır tecrit altında. Öcalan, AKP’nin ömrünü uzatmak için devreye girmeyecektir” dedi.

“Sancar ve Buldan eş başkanlığa devam edecek”

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel, 3 Temmuz Pazar günü yapacakları kongre öncesi Medyascope‘a konuştu. Temel, kongre için oluşturulan komisyonun çalışmalarına devam ettiğini, büyük olasılıkla eş genel başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın görevlerine devam edeceğini, partinin diğer organları için de çalışmaların sürdüğünü söyledi. Partinin danışma kurulu için de çalışmalar yaptıklarını ve bu kurulda Türkiye’nin önemli isimlerinin yer alacağını söyleyen Temel, “Mutabakat Komisyonu çalışmalarını yaparken, kapatma davası tehdidine rağmen güçlü bir yönetim oluşturulmaya çalışılıyor” dedi.

“Kapatma kararı çıkmazsa siyasi yasak kararı veremezler”

“Biz kapatma davası tehdidi ve restini iktidarın saldırısı olarak görüyoruz” diyen Temel, şöyle devam etti: “Uzmanlar tarafından incelenen iddianameye bakıldığında kapatmayı gerektirecek bir durum söz konusu değil. Dava siyasi bir davadır. Kapatma kararı AKP’ye kaybettirir mi, yoksa kazandırır mı bu konuda parti ikiye ayrılmış durumda. HDP’yi kapatmanın kendilerine kaybettireceğini gören büyük çoğunluk HDP’nin operasyonlar ile zayıflatılmasından yana. Yapılan değerlendirmelere ve uzman görüşlerine bakıldığında kapatma kararı çıkmadığında siyasi yasak kararı verilmesi pek olasılık dahilinde değil. Buna benzer bir karar verilmemiş bugüne kadar.”

“Kongrede cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili muhalefete önemli mesajlar verilecek”

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, HDP olarak birinci hedeflerinin genel seçimde 7 Haziran seçimlerini de aşan bir sayıyla Meclis’e büyük bir grup göndermek olduğunu vurgulayarak, “Genel eğilim, HDP’nin cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk turda kendi adayını çıkarmasıdır. Hem HDP’nin bu konudaki tavrı ve özellikle muhalefete yönelik mesajları kongrede eş başkanlarımız verecektir. Bizim iktidar ile hiçbir temasımız olmadığı gibi hiçbir beklentimiz de yoktur” diye konuştu.

“Öcalan, AKP’nin dayatmalarını kabul etmediği için tecrit altında”

Bazı kesimlerin Kürt sorununun çözümünü AKP’nin inisiyatifine bırakılan bir sorun olarak gördüklerini, bunun doğru olmadığını söyleyen Temel, iktidarın İmralı’da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın devreye girmesini isteyip istemeyeceğiyle ilgili sorumuzu ise şöyle yanıtladı:

“Devletin ilgili birimlerinin İmralı’da Öcalan ile görüşüp görüşmediklerini bilemeyiz. Sayın Öcalan, İmralı’da AKP’nin dayatmalarına karşı durduğu, direndiği için yıllardır tecrit altında. Öcalan, hiçbir zaman araçsallaştırılamaz. Öcalan, AKP’nin ömrünü uzatmak için devreye girmez. İktidarın istediği zaman kullanabileceği bir aktör değildir. Öcalan’ın AKP’ye ve politikalarına rest çektiği için tecrit altında olduğu unutulmamalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.