Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 125. gün: Ukrayna’da alışveriş merkezine yönelik saldırıda can kaybı 18’e yükseldi

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rus füzeleri, dün (27 Haziran) Ukrayna’nın Kremençuk şehrindeki bir alışveriş merkezine isabet etti. Ukraynalı yetkililer, olayda en az 18 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 125. gününde bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.

Ukraynalı yetkililer dün (27 Haziran) Rusya’nın, Ukrayna’nın Kremençuk şehrindeki bir alışveriş merkezini en az iki füzeyle vurduğunu ve içeride binden fazla kişinin bulunduğunu açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırıyı “Avrupa tarihinin en cüretkâr terör saldırılarından biri” olarak tanımladı. Zelenskiy, “Yalnızca dünyada yeri olmaması gereken aklını yitirmiş teröristler böyle bir saldırı düzenleyebilir” dedi.

Zelenskiy, bugün Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nin öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le telefonda görüştü. Zelenskiy, Stoltenberg’e Ukrayna’nın füze savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu söyledi.

G7 ülkelerinin liderleri, saldırıyı kınadı ve savaş suçu olarak nitelendirdi. Liderler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sorumlu tutulacağını ve bu olayın hesabının sorulacağını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter hesabında saldırıyı kınayan bir açıklama paylaştı ve Rusya halkını “gerçeği görmeye” davet etti.

Rusya’dan yalanlama

Rusya Savunma Bakanlığı ise alışveriş merkezinde Batı’nın silah depoladığını ve olayın bu silahların patlamasından kaynaklandığını iddia etti.

Medvedev’den üçüncü dünya savaşı iddiası

Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Kırım’a yönelik bir NATO müdahalesinin üçüncü dünya savaşına sebep olabileceğini ileri sürdü. Medvedev, Rusya’nın toprağı olduğunu belirttiği Kırım’a yapılacak bir operasyonu da doğrudan kendilerine yapılmış sayacaklarını söyledi.

Kaynak: BBC, Guardian

Derleyen: Janset Atacan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.