Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı başladı: “Çalışma yarın tamamlanabilir”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı başladı. Toplantıda işçi temsilcisi olarak TÜRK-İŞ ile işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yer alıyor. Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan taraflar, asgari ücrete “dengeli bir zam yapılması” umudunu taşıdıklarını ve çalışmaların yarın tamamlanabileceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bugün başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere toplam 15 kişi katıldı. Taraflar, Bakan Vedat Bilgin’in başkanlık ettiği toplantı öncesi basın toplantısı düzenledi. İlk sözü alan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Güçlü bir mutabakatla ara bir zam ihtiyacı olduğu konusunda mutabık kaldık. Buraya severek, isteyerek geldik. Enerji fiyatları dedik, yanı başımızda savaş var. Bu belirsizlik herkesi etkiliyor. Yılbaşında çok güzel bir zam yapıldı. Yine dengeli bir zam yapılması fikrindeyiz” diye konuştu.

“Yılbaşındaki güzel zam özellikle gıdadaki yüksek enflasyondan dolayı eridi”

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ise gıda fiyatlarındaki yüksek artışa dikkat çekerek şunları söyledi: “Meclis’te 3600 ek gösterge yasa tasarısı görüşülüyor. Emeklilerle ilgili oradaki düzenlemeyi de biraz yukarı çekerseniz iyi olur. Yılbaşındaki güzel zam özellikle gıdadaki yüksek enflasyondan dolayı eridi. Savaşı, salgını herkes biliyor ama insanlar son yıllarda görülmedik şekilde ekonomik sorunlar yaşıyorlar. Oluşan enflasyon ortada. Temennimiz asgari ücretliye nefes aldıracak bir düzenleme olmasıdır.” 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, enflasyonun büyüme ile aşılacağını belirtti ve şöyle konuştu: “Türkiye tarihi bir asgari ücret sözleşmesine imza attı. Bundan orta sınıflar da memnun oldu çünkü asgari ücretin toplumsal etkileri vardır. Zammın ardından işveren, asgari ücretin üzerinde çalışanların da ücretlerini yukarı çekmek durumunda hisseder kendini. İlk çeyrekte yüzde 7,3’lük büyüme Türkiye’nin geleceğine dair duyduğumuz en büyük kaynaklardan biridir. Enflasyonu büyüyerek aşacağız.”

“Komisyonun çalışmaları yarın tamamlanabilir”

Bilgin ayrıca, komisyonun çalışmalarının yarın tamamlanabileceğini de belirtti. 2001’den beri ilk kez asgari ücret için ara zam görüşmesi yapılıyor. Çalışmaların tamamlanması halinde sonucu AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO zirvesinden döndükten sonra açıklaması bekleniyor. Eğer yeni asgari ücret haziran ayı bitmeden Resmi Gazete’de yayımlanırsa temmuz ayı maaşları yeni asgari ücret üzerinden hesaplanacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.