Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Torba kanunla AKP bürokratlarına güvence sağlanıyor, Diyanet İşleri ve Genelkurmay başkanlarının maaşlarına da zam yapıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) dün (28 Haziran) sunulan ve 3600 ek gösterge yasa teklifi olarak anılan düzenlemeyle olası iktidar değişikliğinde görevden alınacak AKP bürokratlarına maaş güvencesi sağlanıyor. Diyanet İşleri Başkanı ile Genelkurmay Başkanı’nın ek göstergeleri de 8000’den, 9000’e çıkarılıyor. CHP’li bir yetkili, düzenlemeyi “AKP, bürokratlarına ‘Bana sadık kal’ diyor” sözleriyle değerlendirdi.

AKP’nin seçim vaatleri arasında yer almasına rağmen yıllardır yapılmayan 3600 ek gösterge düzenlemesini de içeren ve birçok kanunda değişiklik yapan teklif, dün (28 Haziran) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanlığına sunuldu. Düzenlemede öğrenci affı ve 3600 ek gösterge verilecek meslek grupları yeniden belirlenirken en düşük emekli maaşı da iki bin 500 liradan üç bin liraya çıkarılıyor. Emekli milletvekili maaşları da en yüksek devlet memuru olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın maaşına endekslenecek ve 9000 bin ek gösterge esas alınacak.

“AKP bürokratına maaş garantisi”

TBMM Başkanlığı’na sunulan 57 maddelik kanun teklifinde olası bir iktidar değişikliğinde görevden alınacak üst düzey bürokratların atanacağı kadrolar belirleniyor ve maaşları da garanti altına alınıyor. Meclis bürokratlarının görevden alınmaları halinde hangi kadrolara atanacakları da kanunun 54. maddesinde şöyle düzenlendi:

“Kılıçdaroğlu’nun bürokratlara çağrısına karşı önlem alınıyor”

Kamuda üst düzey bürokrat olarak herhangi bir makamda iki yıl görev yapıp, bu kanun çıkmadan önce görevden alınmış olanlar da yasa çıktıktan sonra bir ay içinde başvurmaları halinde eski görevlerinin sağladığı özlük haklarından yararlanacak. Bu düzenleme de kanun teklifinde şöyle yer aldı:

Yasa teklifinde yer alan bu maddeyi değerlendiren CHP’li bir yetkili, “AKP üst düzey kamu görevlilerinden sadakat istiyor. Bürokraside bir hoşnutsuzluk var ve onun önü alınmaya çalışılıyor, ‘Gidersem bile seni korurum’ diyor bürokratına. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bürokratlara çağrısının karşılık bulması üzerine bir nevi önlem alınıyor” dedi.

Herkese 600 ek gösterge

Teklife göre, tüm memurların ek göstergelerine 600 puan eklenmesi öngörülüyor. Buna göre, öğretmen, polis, sağlık çalışanları ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltilecek. Bu düzenlemeyle ücretlerde artış sağlanırken, emekliye ayrılacak olanların emekli ikramiyesi ve emekli maaşları da artırılmış olacak.

En düşük emekli maaşı üç bin lira, öğrenciye af

En düşük emekli maaşı ise bu düzenlemeyle iki bin 500 liradan üç bin liraya çıkarılıyor. Yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilenler, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra dört ay içinde başvurdukları takdirde, 2022-2023 öğretim yılında öğrenimlerine devam edebilecek. Bu süre içinde askerde oldukları için aftan yararlanma başvurusu yapamayanlar, terhis edildikten sonra iki ay içinde başvurabilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.