​Rusya-Ukrayna savaşında 127. gün: NATO Zirvesi’nde “Rus salatası” servis edildi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ediyor. Rusya, Yılan Adası’ndan çekildiğini duyurdu. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ukrayna’nın Kremençuk şehrindeki bir alışveriş merkezinin Rusya tarafından vurulmasının muhtemel savaş suçu olarak soruşturulmasını talep etti. Savaşın 127. gününde bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.

NATO liderleri ittifakın İsveç ve Finlandiya genişlemesini ele almak için Madrid’de bir araya gelirken zirvenin yapıldığı mekanın kantininde paylaşılan yemeği Reuters muhabiri Belén Carreño Bravo açıkladı. Bravo, Twitter paylaşımında “NATO zirvesi esnasında Ifema kantininde Rus salatasının bir numaralı yemek olarak sunulması diğer ülkelerden gelen meslektaşlarımız arasında sansasyon yarattı” ifadelerine yer verdi.

İspanya merkezli medya kuruluşu La Sexta’ya konuşan gazeteci Iñaki López de “NATO zirvesinde Rus salatası mı? Bu yemek tercihine biraz şaşırdım” dedi. Saatler içinde tükenen mayonezli ve sebzeli makarna salatasının menüdeki ismi ertesi gün “geleneksel salata” şeklinde değiştirildi. 

Rusya, Yılan Adası’ndan çekildiğini doğruladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’de bulunan stratejik öneme sahip Yılan Adası’ndan “bir iyi niyet göstergesi olarak” çekildiklerini açıkladı. Bakanlık, Ukrayna’nın bölgeyi mayınlardan arındırmasına izin vermek ve buğday sevkiyatlarına olanak sağlamak için atılan bu adımı “Böylece Rusya Federasyonu’nun Birleşmiş Milletler tarafından Ukrayna topraklarından tarım ürünleri ihracatı için çabalarına müdahale etmediği dünya kamuoyuna gösterilmiştir” diye değerlendirdi.

Ukrayna ise Rusya birliklerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin çabaları sonucu adadan geri çekildiğini iddia etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin personel şefi Andriy Yermak, Twitter paylaşımında “BUMM! Yılan Adası’nda artık hiç Rus birliği yok. Silahlı Kuvvetlerimiz harika bir iş çıkardı. Yakında daha fazla “bum” haberleri gelecek. Her şey Ukrayna olacak” mesajını verdi.

Norveç’ten Rusya’nın suçlamasına yanıt: “Svalbard Anlaşması’nı ihlal etmiyoruz” 

1920 yılında Rusya ve Norveç arasında imzalanan Svalbard Anlaşması, Arktik Okyanusu’nda yer alan Norveç’e bağlı Svalbard Takımadası’na Rusya Federasyonu’nun erişebilmesi ve buradaki doğal kaynakları çıkarabilmesi iznini veriyor. Rusya, dün (29 Haziran) Norveç’in Svalbard’daki Rus çoğunluklu Barentsburg şehrine giden ürünleri bloke ettiğini söylemiş ve bunun anlaşmayı ihlal ettiğini belirtmişti.

Bugün (30 Haziran) Norveç’ten yapılan açıklamada ise Oslo’nun sadece uluslararası yaptırımlar kapsamında hareket ettiği, Rus karayolu taşımacılık şirketlerinin Norveç topraklarında faaliyet gösteremediği ve Rusya’nın başka araçlarla takımadaya ulaşabileceği söylendi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “Kremençuk’taki AVM’nin vurulması soruşturulmalı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 27 Haziran’da Ukrayna’nın Kremençuk kentindeki bir alışveriş merkezinin Rus füzeleri tarafından vurulmasının muhtemel bir savaş suçu olarak soruşturulması gerektiğini belirtti. Örgütte Ukrayna araştırmacısı olarak görev yapan Yulia Gorbunova, “Rus yetkililer yapmıyorsa Uluslararası Ceza Mahkemesi ve diğer soruşturmacı kuruluşlar bir şeyler yapmalı” dedi.

Kaynak: CNN, Guardian
Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.