Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekvador’da hükümet ve halk anlaştı: Milli parklarda madencilik faaliyeti yürütülemeyecek, benzin fiyatları düşecek

Ekvador hükümeti ve bölgenin yerli halkı, iki haftadan uzun süredir devam eden ve en az altı kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan protestoları sonlandırmak için anlaşma imzaladı.

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da 18 gün süren ve en az altı kişinin hayatını kaybetmesine yol açan protestolardan sonra hükümet ve yerli halk arasında anlaşma sağlandı. Anlaşmaya akaryakıt fiyatlarında indirim yapılmasının da dahil olduğu bir dizi madde eklendi. Dün (30 Haziran) imzalanan anlaşmada dizel fiyatlarında galon başına 1,90 dolardan 1,75 dolara düşüş öngörüldü.

Milli parklarda madencilik faaliyeti yürütülemeyecek

Petrol arama alanlarının genişletilmesine de sınırlamalar getiren anlaşmada milli parklarda ve su kaynaklarında madencilik faaliyetlerinin yasaklanmasına yönelik ifadeler yer aldı. Hükümete, yerli halkın taleplerine çözüm bulması için 90 gün süre verildi.

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, Twitter’da anlaşmanın sağlandığını duyurdu ve “Hepimizin arzu ettiği en yüksek değere ulaştık, barışa” dedi.

Neler olmuştu?

Ülkede 2020 yılından bu yana, dizel maliyeti iki katına çıkmış ve benzin fiyatlarında artış gözlemlenmişti. Protestocular, artan yakıt ve gıda fiyatlarına karşı yolları kapatmış ve miting düzenlemeye başlamıştı.
Güvenlik güçleriyle olan çatışmalarda en az altı kişinin yaşamını yitirdiği aktarılmıştı.

Hükümet ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında koronavirüs pandemisi sırasında 6.5 milyar dolarlık bir finansman anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma, bu yıl sona erecek.

Kaynak: Washington Post

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.