Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Bağımsızlık Günü kutlamasında çatıdan tüfekle ateş açarak altı kişiyi öldüren zanlı gözaltına alındı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Illinois eyaletindeki Highland Park’ta düzenlenen 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarına çatıdan tüfekle ateş açarak en az altı kişiyi öldüren ve 30 kişinin yaralanmasına neden olan saldırgan gözaltına alındı.

Yetkililer, Chicago banliyösü Highland Park’ta 4 Temmuz Bağımsızlık Günü için düzenlenen geçit töreni sırasında silahlı bir saldırı düzenlendiğini açıkladı. Saldırı sonucunda en az altı kişi hayatını kaybetti, 30 kişi ise yaralandı.

Robert E. Crimo III

Polis, 22 yaşındaki Robert E. Crimo III isimli zanlının yakalandığını açıkladı. Saldırgan daha önce polis tarafından “görüşülmek istenen kişi” olarak nitelendirilmiş ancak gözaltının ardından saldırıyı düzenleyen kişi olduğu anlaşılmıştı.

Yaralıların tedavi edildiği NorthShore Üniversitesi Sağlık Merkezi’nin Acil Durum Hazırlık Tıbbi Direktörü Dr. Brigham Temple, yaralıların yaşlarının sekiz ile 85 arasında değiştiğini ve yaralananlar arasında dört de çocuğun bulunduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü nedeniyle Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada saldırı karşısında “şoke olduğunu” belirterek, “Biz her zaman imtihan edildik ancak hiçbir zaman başımızı alıp gitmedik” dedi. Ülkedeki “silahlı şiddet salgını” ile mücadeleye devam etme sözü veren Biden, “Pes etmeyeceğim” diye konuştu.

Highland Park Belediye Başkanı Nany Rotering de saldırıyla ilgili şunları söyledi: “Özgürlüğümüzü ve toplumumuzu kutlamak için bir araya geldiğimiz bir günde trajik hayat kayıpları nedeniyle yas tutuyoruz.” 

Mahalle sakinlerinden Miles Zaremski, Chicago Sun-Times’a verdiği demeçte, “Art arda gelen 20 ila 25 el silah sesi duydum. Bir tabanca ya da tek bir pompalı tüfek olamaz” dedi.

Illinois Valisi JB Pritzker, personelinin ve kendisinin Highland Park’taki saldırıyı yakından izlediğini belirtti ve şöyle konuştu: “Eyalet polisi olay yerinde. Saldırıdan etkilenenlere yardım etmek için yerel yetkililer ile çalışmaya devam edeceğiz.”

Geçit töreninde bulunan Temsilciler Meclisi Üyesi Brad Schneider de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında güvende olduklarını belirtti.

Türkiye’den taziye mesajı

Dışişleri Bakanlığı, ABD’de düzenlenen silahlı saldırı ile ilgili taziye mesajı yayımladı:

“ABD’nin Illinois Eyaleti’nde Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında gerçekleştirilen silahlı bir saldırı sonucunda can kayıplarının yaşandığı ve çok sayıda yaralının bulunduğu üzüntüyle öğrenilmiştir.

ABD halkına ve yönetimine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

Kaynak: Guardian, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.