Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçili 52 öğrencinin yargılandığı dava 12 Aralık’a ertelendi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’yu rektör atamasından sonra başlayan protestolarda 1 Şubat 2021’de basın açıklaması yapmak isteyen 52 öğrenci hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamalarıyla açılan davanın altıncı duruşması bugün (4 Temmuz) İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava, 12 Aralık saat 10:00’a ertelendi.

Boğaziçi Üniversitesi’nden 52 öğrencinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamalarıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması bugün (4 Temmuz) İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı uluslararası bir gözlemci ve sivil toplum örgütleri de takip etti.

Duruşmada “mağdur” sıfatıyla bir dekanlık çalışanının ifadesi alındı. Dekanlık çalışanı, mağdur ve şikayetçi olmadığını belirterek diğer duruşmalara katılmak istemediğini söyledi. Okul kapılarının öğrenciler tarafından kilitlenip kilitlenmediği sorulan dekanlık çalışanı, kapıların görevliler tarafından kilitlendiğini beyan etti.

Sanık avukatları ise “hürriyete tahdit” ile ilgili hiç kimsenin şikayetçi olmadığını belirterek müvekkilleri hakkında beraat talebinde bulundu. Diğer atılı suça dair de dosyada delil bulunmadığı gerekçesiyle sanıklar için beraat talep edildi.

Bir diğer sanık avukatı tek delil olarak sunulan görüntü CD’sinin gelecek celse birlikte izlenip tartışılmasını istedi. Mahkeme heyeti, bu talebin değerlendirilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 12 Aralık 2022’de saat 10.00’da yapılacak.

Neler olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’yu rektör atamasından sonra başlayan protestolarda 1 Şubat 2021’de basın açıklaması yapmak isteyen 52 öğrenci gözaltına alınmıştı. Öğrenciler hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve “kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle birden fazla kişiyle hürriyetinden yoksun kılma” suçlamalarıyla iki yıl altı aydan 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

52 öğrencinin yargılandığı beşinci duruşmada, ifade vermeyen öğrenciler dinlenmişti. Suçlamaları kabul etmeyen öğrenciler beraat talep etmişti. Mahkeme heyeti ise tüm sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına ve ifadesi alınan öğrencilerin duruşmalara katılma zorunluluklarının kaldırılmasına karar vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.