Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de siyasi kriz: Önce Sağlık Bakanı Javid, daha sonra Maliye Bakanı Sunak istifa etti

İngiltere’de, Başbakan Boris Johnson’a güvenlerini kaybettiklerini belirten Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, kabineden istifa ettiklerini açıkladı. İstifaların ardından başta İşçi Partisi lideri Keir Starmer olmak üzere birçok siyasetçi, hükümetin çökmekte olduğunu iddia etti.

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında “Sağlık ve Sosyal Bakımdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak istifamı sunmak için başbakan ile görüştüm. Bu rolde hizmet etmek büyük bir ayrıcalıktı ancak vicdanım rahat, artık devam edemediğim için üzgünüm” dedi.  

Javid’in istifasından dakikalar sonra Maliye Bakanı Rishi Sunak da kabineden ayrıldığını şu sözleri ile duyurdu: 

“Halk haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi bir şekilde yürütülmesini bekliyor. Bunun benim son bakanlık görevim olabileceğinin farkındayım ancak bu standartlar için savaşmaya değer olduğuna inanıyorum ve bu yüzden istifa ediyorum.” 

Johnson’dan istifalara yanıt

Başbakan Johnson, Maliye Bakanı Sunak ve Sağlık Bakanı Javid’in istifalarına mektupla yanıt verdi. Sunak’a “Hükümetten istifa etmenize üzüldüm. Tarihimizin ekonomimiz için en zorlu döneminde ülkemize üstün hizmetlerde bulundunuz” mesajıyla teşekkür eden Johnson, istifasını “Çok üzgünüm” diyerek karşıladığı Javid’e ise şöyle seslendi:

“Bu hükümete ve Birleşik Krallık halkına ayrıcalıkla hizmet ettiniz. Koronavirüs salgını süresince Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı’nı yönettiniz. Çok özleneceksiniz.”

Yeni bakanlar atandı

Javid’in istifasının ardından Kabine Ofisi Bakanı Steve Barclay yeni Sağlık Bakanı; Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi ise Maliye Bakanı olarak atandı.

Kabinedeki iki önemli bakanın istifası, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, hakkındaki cinsel taciz iddialarını bildiği halde Muhafazakâr Parti Milletvekili Chris Pincher’ı başkan yardımcısı olarak atamaması gerektiğini kabul etmesi ve özür dilemeye çalışmasının ardından geldi.

Chris Pincher

Ne olmuştu? 

Muhafazakâr Parti Milletvekili ve partisinin parlamento disiplininden sorumlu başkan yardımcısı Chris Pincher, hakkında çıkan taciz iddiaları sonrası geçen hafta istifa etmişti. Pincher’ın istifasının ardından gözler Başbakan Johnson’a çevrilmişti.

Johnson görevden ayrılan Pincher hakkındaki iddiaları bilmediğini savunmuş fakat daha önce Dışişleri Bakanlığı’nda üst düzey görevler üstlenen Simon McDonald, başbakanın söz konusu iddialardan haberdar olduğunu iddia etmişti. Johnson ise konuya dair son açıklamasında aldığı bu karardan ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirmişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.