Konya’da, Ayşe Dırla’ya şiddet uygulayan Özgür Duran’a engel olmak isterken yaşanan arbedede Duran’ın ölümüne yol açan Kadir Şeker’in yargılanmasına Yargıtay’ın bozma kararının ardından başlandı. Şeker’in cezasını 10 yıl 10 aya düşüren mahkeme, tahliye talebini ise reddetti.
Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Kadir Şeker ve yakınları, Özgür Duran’ın ailesi ile taraf avukatları katıldı.
Mahkemede savunma yapan Şeker, “Ben oraya kadının yardıma ihtiyaç duyduğunu düşündüğüm için gitmiştim. Bıraksaydı, evime gidecektim. Yanından uzaklaşmışken maktul bana saldırdı, boğazıma sarıldı. O an bilincimi kaybedeceğimi düşündüm. Olay nedeniyle pişman ve üzgünüm. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Şeker’in avukatlarından Konya Barosu Başkanı Mustafa Aladağ, olay tarihinde 19 yaşında olan Şeker’in suçu, anın ve maktulün yarattığı korku ve panik durumu içerisinde işlediğini savundu.
Aladağ, Şeker’in üç yıla yakın süredir cezaevinde bulunduğu belirterek, infaz hükümleri ve cezaevinde bulunduğu süre göz önüne alınarak tahliye edilmesini istedi.
Yargıtay’ın bozma kararını eleştiren Duran ailesinin avukatları ise olayın “kadına şiddet vakası” olmadığını öne sürerek, Şeker’e ceza indirimi uygulanmamasını talep etti.
Savcı, duruşmada açıkladığı mütalaasında Şeker’in “haksız tahrik altında kasten öldürme” suçundan cezalandırılmasını, “haksız tahrik” indiriminin en üst sınırdan uygulanmasını ve Şeker’in tahliye edilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, Şeker’e “haksız tahrik altında kasten öldürme” suçundan 13 yıl ceza verdi. Cezası “iyi hal” indirimiyle 10 yıl 10 aya düşürülen Şeker’in tutukluluğunun devamına hükmedildi.
Ne olmuştu?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Konya’da 5 Şubat 2020’de Ayşe Dırla’ya şiddet uyguladığı belirtilen Özgür Duran’ı engellemeye çalışırken ölümüne neden olan Kadir Şeker, yargılandığı davada ömür boyu hapse mahkûm edildi. Mahkeme, suçun “haksız tahrik” altında işlendiği gerekçesiyle cezayı 12,5 yıla indirdi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, cezayı yüksek bularak kararı bozdu ve Şeker’in yeniden yargılanmasına hükmetti.