Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kellik tedavisi için umut: Saç uzamasını tetikleyen molekül keşfedildi

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Irvine Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCI) araştırmacılar, SCUBE3 isimli bir sinyalleyici molekülün saç uzamasını tetiklediğini ve erkek tipi kellik (alopecia androgenetica) tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti. 

Developmental Cell dergisinde 30 Haziran’da yayımlanan araştırma, saç diplerinde bulunan ve sinyal gönderici fibroblast işlevi gören dermal papilla hücrelerinin çalışma mekanizmasını ortaya koydu. Dermal papilla hücrelerinin saç uzamasında çok önemli bir rol oynadığı uzun süredir biliniyor olsa da bu aktive edici moleküllerin genetik temeli hakkında soru işaretleri bulunmaktaydı. 

UCI’da gelişimsel ve hücresel biyoloji doktoru Maksim Plikus araştırma hakkında yaptığı açıklamada, “Saç foliküllerinin yaşam döngüsünün farklı evrelerinde folikülleri faal olmayan durumda kalma emrini veren de yeni saç oluşumunu tetikleyen de aynı dermal papilla hücreleri. Biz, dermal papilla hücreleri tarafından doğal olarak üretilen SCUBE3 sinyalci moleküllerinin komşu kök hücrelere bölünme talimatını veren mesajcılar olduğunu ortaya çıkardık. Bu bölünme de yeni saç uzamasının önünü açıyor” dedi.

Maksim Plikus

Hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın olarak görülen erkek tipi kellik, dermal papilla hücrelerinin doğru çalışamaması ve aktive edici moleküllerin sayısının büyük oranda azalması nedeniyle görülüyor.

Bu araştırma için hiperaktif dermal papilla hücreleri ve yoğun tüy varlığı bulunan fare modelleri geliştirildi. Söz konusu modelin ileride saç uzamasına dair daha çok araştırmaya ışık tutması bekleniyor.

UCI’da gelişimsel ve hücresel biyoloji araştırmacısı olarak çalışan ve çalışmanın eş yazarları arasında yer alan Yingzi Liu, “Bu fare modeli üzerinde çalışmamız daha önce bilinmeyen SCUBE3 sinyalci molekülünün yoğun saç uzaması sağlayabileceğini bulmamızı sağladı” diye konuştu.

Farelerin ardından insan folikülleri üzerinde yapılan deneyler de SCUBE3’ün saç uzamasını etkinleştirdiğini onayladı. Araştırmacılar, insan kafa foliküllerinin nakledildiği farelere SCUBE3 enjekte etti ve bunun sonucunda hem sönük durumdaki insan foliküllerinde hem de yakındaki fare foliküllerinde yeni saç uzaması gözlemlendi. 

Araştırma bulgularının görsel özeti.

Çalışmanın eş yazarlarından Christian Guerre-Juarez ise konuyla ilgili “Bu deneyler SCUBE3 ve ondan türetilmiş moleküllerin saç dökülmesi için gelecek vaat eden bir tedavi olabileceğine dair kavram kanıtı sunuyor” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) erkek tipi kellik tedavisi için piyasada Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmış iki ilaç bulunuyor: Finasteride ve minoxidil. Finasteride’in kullanımına sadece erkekler için izin veriliyor. İki ilaç da genelgeçer bir tedavi sağlayamıyor ve klinik etkisini sürdürmek için her gün alınması gerekiyor. 

Plikus ise muhtemel kellik tedavisi için şu açıklamayı yaptı:

“Yeni ve etkili saç dökülmesi ilaçlarına büyük bir ihtiyaç var. Normalde dermal papilla hücreleri tarafından kullanılan ve doğal olarak üretilen bileşikler de yeni nesil tedavi için ideal adaylar. İnsan saçı nakil modelimizde gerçekleştirilen testimiz SCUBE3’ün prekilinik potansiyelini doğruluyor.”

UCI, SCUBE3 ve bağlantılı moleküllerinin saç uzatma stimülasyonuna yönelik geçici patent başvurusunda bulundu. Konuyla ilgili UCI Plikus Laboratuvarı’nda ve Plikus’un eş kurucusu olduğu biyoteknoloji şirketi Amplifica Holding Grubu’nda daha detaylı araştırmalar yürütülecek.

Araştırma, UCI, San Diego, Çin, Japonya, Kore ve Tayvan’dan sağlık uzmanları ve akademisyenlerin ortak çalışmasıyla yürütüldü. 

Kaynak: UCI News 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.