Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basın İlan Kurumu, Basın Ahlak Esasları’nı değiştirdi

Basın İlan Kurumu 28 yıl aradan sonra Basın Ahlak Esasları’nı değiştirdi. Değişiklikler “Basın Ahlak Esaslarına Dair 216 sayılı Genel Kurul Kararı” başlığıyla bu sabah Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu sabah Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Basın Ahlak Esasları’nda yaptığı değişiklikler arasında yalan ve yanlış haber, hakaret ve sövme, terörü meşrulaştırma, lekelenmeme hakkı, ailenin korunmasına dair düzenlemeler yer alıyor.

İnternet haber siteleri ve gazetelerin sosyal medya hesapları da kapsama alındı 

Kararda resmi ilan yayımlayan gazetelerin internet sitelerinin ve sosyal medya hesaplarının da Basın Ahlak Esasları’na uyması gerektiği belirtildi.

Değişiklik gereği “Terörü özendirecek yayın yapılamaz” maddesi “Terör örgütleri, bunların üyeleri ve olaylar hakkında bilgi ve görsellere, bu örgütleri meşru gösterecek şekilde yer verilemez” olarak genişletildi ve “Suçu ve suçluyu övecek, halkı kin veya düşmanlığa tahrik edecek yayın yapılamaz” ilkesi esaslara eklendi.

Dezenformasyon ve lekelenmeme hakkı

Haberlerde suçlu olduğu kesinleşmiş yargı kararıyla sabit olmayan insanların suçlu ilan edilemeyeceğini öngören suçsuzluk ilkesinin korunmasına dair maddeye, “Lekelenmeme hakkı ihlal edilemez” ibaresi de eklendi.

Doğruluğu teyit edilemeyen içerikler ve dezenformasyona yönelik ihlallere dair düzenlemelere de değişiklikte yer verildi. Gazetelerde yayımlanan içeriklerin “dezenformasyon, terörü meşrulaştırma, hakaret, sövme, iftira, milli ve toplumsal değerlere saygı gibi ilkeleri ihlal ettiğinin” BİK Yönetim Kurulu tarafından resen ya da şikayet üzerine tespit edilmesi durumunda ilgili gazeteden savunma istenip içeriğin çıkarılması, erişimin engellenmesi ya da düzeltme yayımlanmasıyla sonuçlanabileceği belirtildi.

Kararlara itiraz

BİK Yönetim Kurulu’nun “Basın Ahlak Esasları”na yönelik kararlarına eskisi gibi 10 gün içinde asliye hukuk hâkimliği nezdinde itiraz edilebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.