Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekimlerden doktor cinayetine tepki: “7 ve 8 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde iş bırakıyoruz”

Bir saldırgan, Konya Şehir Hastanesi’nde görev yaptığı sırada Dr. Ekrem Karakaya’yı öldürdü. Cinayete ilişkin açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) ikinci başkanı Doç.Dr. Ali İhsan Ökten, yedi ve sekiz Temmuz’da tüm sağlık meslek örgütleriyle birlikte “iş bırakma eylemi” yapacaklarını duyurdu. Türk Tabipleri Birliği MYK Üyesi Eroğulları, “Sağlık Bakanı Ekrem Karakaya’nın annesine, babasına, çocuklarına ne diyecek acaba merak ediyorum. Önlemek için tweet mi attım diyecek, sağlıkta şiddeti, sulandırılmış ciddiyetsiz yasalarla önlemeye çalıştım, tweet attım daha ne yapayım mı diyecek” sözleriyle tepki gösterdi.

“Bilinçli bir yaklaşım”

Türk Tabipleri Birliği’nin açıklamasına göre, hasta yakını olan bir saldırgan, Konya Şehir Hastanesi’nde görevi başındaki Ekrem Karakaya’yı öldürdü. Sağlıkta şiddetin münferit olmadığı konusunda iktidarı defalarca uyardıklarına dikkat çeken Ali İhsan Ökten, “Sağlıkta şiddetin toplumsal ve politik bir sorun olduğunu söyledik. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifini önerdik ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi. Bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak, sorun bireylere indirgendi. Bugün bu yaklaşımın yıkıcı sonucuyla yeniden karşılaştık” diye konuştu.

“‘Gidenlere gitsinler’ diyenlere sesleniyoruz: Bugün bir meslektaşımız sonsuzluğa gitti, siz de sorumlusunuz”

Sağlık sistemin tıkandığını ve bütün sorumluluğunun hekimlerin omuzlarına yıkıldığını vurgulayan Ökten, şunları söyledi:

“Bu durum bizlerin hedef olmasına neden olmakta. Sağlık alanında yürütülen politikalar, bizlere şiddet, ölüm, çaresizlik, mutsuzluk olarak geri dönmektedir. Dün bize ‘Giderlerse gitsinler’ diyenlere sesleniyoruz. Bugün bir meslektaşımız sonsuzluğa gitti siz de sorumlusunuz. Şiddet konusunda tahammülümüz kalmamıştır.”

“Ülke genelinde iş bırakıyoruz”

Basın açıklamasında tüm sağlık meslek örgütlerinin ülke genelinde ve  geniş katılımlı iş bırakma eylemi yapacağı şöyle duyuruldu:

“7 ve 8 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde iş bırakıyoruz tüm üyelerimizle tüm sağlık emek örgütleri ile yarın sağlık kurumlarımızın ve sağlık müdürlüklerinin önünde olacağımızı tepkilerimizi haykıracağımızı ifade ediyoruz.”

“Bakan, ‘Sağlıkta şiddeti önlemek için tweet mi attım’ mı diyecek”

Türk Tabipleri Birliği MYK Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, sağlıkta şiddetin sebebini ve sorumlularını bildiklerini söyledi ve şu sözlerle tepki gösterdi:

“Sevgili Ekrem Karakaya hem bir hekimdi, hem bir babaydı, hem bir evlattı, hem bir dostu, hem bir kardeşti ve onu aramızdan aldılar. Ekrem Karakaya’yı aramızdan alan silahı ateşleyen kadar bu sistemdir aynı zamanda. Sayın Sağlık Bakanı Ekrem Karakaya’nın annesine, babasına, çocuklarına ne diyecek acaba merak ediyorum. Önlemek için tweet mi attım diyecek, sağlıkta şiddeti sulandırılmış ciddiyetsiz yasalarla önlemeye çalıştım tweet attım daha ne yapayım mı diyecek. ‘Giderlerse gitsinler’ denilen bir ortamda bugün bir meslektaşımızı daha kaybettik.”

Haberlere yayın yasağı

Konya 5. Sulh Ceza Hakimliği, haberlere ilişkin yayın yasağı getirdi ve yasağı şöyle duyurdu:

“Konya Şehir Hastanesi’nde meydana gelen silahlı saldırı olayına ilişkin Konya 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 2022/2828 sayılı kararı ile yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyaya, olaya ilişkin haberlere yönelik yayın yasağı kararı getirilmiştir.”

Radyo Televizyon Üst Kurulu da yayın yasağını tweet atarak paylaştı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.