Ukrayna’nın, Rus işgali altındaki topraklardan tahıl taşıyan üç geminin daha araştırılması için Türkiye’den yardım talep ettiği ortaya çıktı. Reuters’ın haberine göre Ukrayna Başsavcılığı, 13 Haziran’da Türkiye Adalet Bakanlığı’na Rus bandıralı üç gemiyi soruşturmasını talep eden bir mektup yolladı. 30 Haziran’da gönderilen ikinci mektupta da Türkiye’den Rus bandıralı başka bir geminin durdurulması talep edildi.
Kiev hükümeti, Rus işgali altındaki topraklardan tahıl taşıyan üç geminin araştırılması için Türkiye’den Rusya bayraklı üç gemiyi incelemesine yardım etmesini istedi.
Ukrayna Başsavcılığı’nın 13 Haziran’da Türkiye Adalet Bakanlığı’na yolladığı mektupta, Ankara hükümetinin Rusya bayraklı üç gemiyi soruşturması talep edildi. Ukrayna yetkililerine göre Rusya, Herson gibi işgal ettiği topraklarda tahıl hırsızlığı yapıyor ve ülke dışına çıkarıyor. Moskova ise bu iddiaları reddediyor.
Mektupta, gemilerin nisan ve mayıs aylarında Kırım’ın Sivastopol’deki ana tahıl terminalinden hareket ettiğini belirtildi. Türkiye’ye, kargoların belgelerini ve Rus gemilerinin Türk limanlarına varışlarıyla ilgili belgeleri alması için de baskı yapıldı.
Nakliye veri tabanı Equasis’e göre, üç büyük kuru dökme yük gemisi Mikhail Nenashev, Matros Pozynich ve Matros Koshka Rus devletine ait bir şirketin United Shipbuilding Corporation isimli bir yan kuruluşuna ait. Rus şirketi ise Reuters’ın yorum talebine yanıt vermedi.
Kiev’in 30 Haziran’da Türkiye’ye gönderdiği ayrı bir mektupta ise işgal altındaki Berdyansk limanından kalkan ve Ukrayna tahılı taşıdığını iddia edilen başka bir Rus bandıralı geminin durdurulmasını istendi.
Üst düzey bir Türk yetkili, geçen pazartesi (4 Temmuz) yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kargo gemisini durdurduğunu ve Ukrayna’nın iddiasını araştırdığını söyledi.
Kaynak: Reuters
Derleyen: Burak Siperli
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.