Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çalıntı tahıl taşıdığı gerekçesiyle el konulduğu iddia edilen Rus gemisi Türkiye’den ayrıldı, Ukrayna karara sert tepki gösterdi

Ukrayna’nın Berdyansk kentinden hareket ettikten sonra yedi bin ton çalıntı tahıl taşıdığı şüphesiyle Karasu Limanı açıklarında durdurulan Rus gemisi Zhibek Zhol Karasu Limanı’ndan ayrıldı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü geminin Karasu’dan ayrılmasına sert tepki gösterdi ve Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılacağını duyurdu.

Medyascope yorumcusu ve gemi gözlemcisi Yörük Işık‘ın aktardığına göre, Ukrayna’dan tahıl çaldığı iddia edilen Rus gemisi Zhibek Zholy, Karasu Limanı’nı terk etti.

Basında çıkan bu haberlerin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, geminin Karasu Limanı’ndan ayrılmasını “kabul edilemez” diyerek tepki gösterdi ve Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılacağını duyurdu:

“Ukrayna’dan çalınan tahıllarla dolu olan Rusya’nın Zhibek Zholy gemisinin, Türkiye’ye kanıtlar sunulduğu halde Karasu Limanı’ndan ayrılmasına izin verilmesini esefle karşılıyoruz. Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Ukrayna’nın Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak bu kabul edilemez durum açıkça bildirilecek.”

Ne olmuştu?

Ukrayna, Rus işgali altında bulunan Berdyansk kentinden hareket eden Zhibek Zholy isimli geminin Türkiye tarafından alıkonulmasını talep etmişti. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar, Türkiye’deki gümrük yetkililerin, yedi bin ton çalıntı tahıl taşıdığı iddia edilen gemiye el koyduklarını açıklamıştı.

Konuyla ilgili Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise söz konusu iddiaların titizlikle araştırıldığını söylemiş ve şöyle konuşmuştu: “Ukrayna’nın Türkiye’den (Ukrayna’nın tahılının çalındığı iddiasıyla) talep ettiği hususlara ciddiyetle eğiliyoruz; konu halen araştırılıyor. İlk aşamada gelen talep üzerine Zhibek Zholy adlı gemiye Karasu açıklarında durduruldu. Söz konusu iddialar titizlikle araştırılıyor.”

Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İlnur Çevik de BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, tahılların çalıntı olduğunun ispat edilmesi halinde Ankara’nın gereğini yapacağını belirtmiş ve “Bu durumda tahıla el konur ve Ukrayna adına dünya pazarlarında satışa sunulur” demişti.

Rusya ise dün Zhibek Zholy gemisine el konulmadığını, geminin Karasu Limanı’nda standart prosedürlere tabi tutulduğunu savunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.