Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Öldürülen Avukat Servet Bakırtaş için Ankara ve İstanbul’da eylem düzenlendi

Haber: Sahra Atila, Cansu Timur, Rona Şenol

Avukat Servet Bakırtaş ve müvekkili Öznur Tufan’ın, dün (6 Temmuz) İstanbul-Bakırköy’de silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesine yönelik bugün (7 Temmuz) çeşitli adliyelerin önünde avukatların katılımıyla eylem düzenlendi.

İstanbul-Bakırköy’de Abdullah Türkoğlu adlı kişinin Avukat Servet Bakırtaş’ı ve müvekkili Öznur Tufan’ı dün (6 Temmuz) silahlı saldırı sonucu öldürmesine ilişkin bugün (7 Temmuz) İstanbul Barosu ve Türkiye Barolar Birliği Bakırköy Adalet Sarayı’nda, Ankara Barosu ise Sıhhiye Adliyesi’nde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Cezaevinden yeni tahliye olan Türkoğlu, daha önce tabanca ile yaraladığı kişinin ailesi tarafından açılan tazminat davasının geri çekilmemesi üzerine dün avukat Bakırtaş’ı ve kendisine dava açan Öznur Tufan’ı silahla vurarak öldürmüştü. Saldırının ardından bugün adliyelerin önünde eylem yapıldı. Eylemlerin ardından Bakırtaş’ın cenazesi Eyüpsultan Camii’nden kaldırıldı. İstanbul’daki eylemi Medyascope muhabiri Sahra Atila, Ankara’daki eylemi Medyascope Ankara muhabiri Cansu Timur, Bakırtaş’ın cenaze törenini ise Medyascope muhabiri Rona Şenol takip etti.

Bakırköy Adliyesi önünde yapılan eyleme Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, avukat Bakırtaş’ın ailesi ve ortağının yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da katıldı.

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, Türkiye’de bütün adliyelerde saat 11.00’de aynı anda okunan bildiriyi okudu:

“Dün Bakırköy’de bir meslektaşımızı alçakça sıkılan kurşunlara kurban verdik. Avukat Servet Bakırtaş sadece ve yalnız avukatlık yaptığı için öldürüldü. Avukatı, müvekkiliyle özdeşleştiren sapkın zihniyet, silahtan aldığı güç ile ölüm kustu. Bir mesleğin ölümü göze alarak sürdürülmesi, sürdürenler için ne denli onur vesilesi olsa da bu toplumun bir kesimi için utançtır”.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve Durakoğlu, dün Konya’da öldürülen Doktor Ekrem Karakaya’yı da andı. Sağkan, son dönemde artan şiddete dikkat çekti ve sebeplerinin sorgulanması gerektiğini belirtti:

“Dün Konya’da bir doktoru sadece ve sadece işini yaptığı için sekreteriyle katlettiler. Bunları artık bireysel münferit olaylar olarak göremeyiz. Burada arkasında yatan sebepleri konuşmak bilmek irdelemek ve ortadan kaldırmak hepimizin boynunun borcudur. Savunma hakkı kutsaldır diye. Bu savunma hakkının temsilcisi avukatın yaşam hakkını güvence altına almadığınız müddetçe ülkede hiçbir vatandaşın savunma hakkı güvence altında değildir. Avukata dönük şiddet, tüm yurttaşlara dönük şiddettir. Avukatların yaşam haklarına yönelik saldırılara karşı çözülmesi için etkili politikaların hayat geçirilmesi için yetkilileri uyarıyor. Yapılmadığı takdirde Türkiye’deki 170 bin avukatın örgütlü güçleri olan barolarla birlikte eylemsel tavra geçeceğini buradan ifade ediyorum”.

Tuğçe Karabağ: “İki ay sonra kızının cübbesini giydirecekti”

Bakırtaş’ın ortağı Avukat Tuğçe Karadağ da Bakırtaş’ın kızının iki ay sonra avukat olacağını belirtti ve “Servet Bakırtaş’ın gittiği yoldan yürümeye devam edeceğiz” dedi. Karadağ, sözlerine şöyle devam etti:

“İki ay sonra kızının cübbesini giydirecek 8 yıllık ortağımı, abimi, hukuk danışmanımı kaybetmenin derin acısını yaşıyorum. Sadece görevlerini yapmaya çalışan eğitimcilerimiz, sağlıkçılarımız, hukukçularımız cehalet hastalığına karşı dik durarak kanlarını dökerek dün geçit vermedikleri gibi yarında da vermeyeceklerdir. Acımız doruktadır”.

Bakırtaş için Bakırköy Adliyesi’nde yapılan eylemde, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu istifaya çağrıldı.

Ankara’da eylem: “Dilenen sabırların avukat ölümlerine yararı olmayacak”

Ankara Barosu, Sıhhiye Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya katılan avukatlar, Bakırtaş’ın öldürülmesini alkışlarla protesto etti. Oturma eylemi yapan avukatlar “Vatandaş susma, avukata sahip çık” sloganları attı. Ankara Barosu Başkanı Avukat Mehmet Eren Turan da aynı bildiriyi okudu:

“Artık bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere mahkumiyetleri acımızı hafifletmiyor artık. Biliyoruz ki, başımız sağ olmayacak bizim. Dilenen sabırların sırasız avukat ölümlerine yararı olmayacak. Avukat Servet Bakırtaş ile birlikte verdiğimiz can, taşan sabrımızın durdurduğu son yürek olmayacak”.

“Sorumlu sadece tetiği çeken değil”

Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Avukat Veli Küçük ise tek sorumlunun tetiği çeken olmadığını söyledi:

“Burada sorumlu sadece tetiği çeken değil. Türkiye Barolar Birliği’nin avukat intiharları da dahil olmak üzere, avukatların hedef alındığı saldırılar için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını görmezden gelenlerin de bu sorumluluğa ortak olduğunun altını çizmek istiyorum. Yaşadığımız olumsuzlukların sebebi olan hukuk tanımaz anlayışla mücadelemizi de sürdüreceğiz”.

Bakırtaş’ın cenazesi bugün toprağa verildi

Bakırtaş’ın cenaze namazı bugün öğle namazını müteakip Eyüp Sultan Camii’nde kılındı. Cenaze törenine Türkiye Barolar Birliği, İstanbul Barosu Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu çelenk gönderdi.

Cenaze öncesinde Medyascope’un sorularını yanıtlayan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, avukatların müvekkilleriyle özleştirilmemesi gerektiğini şu sözlerle açıkladı:

“Mesleğimiz açısından avukatlığa müvekkiliyle özdeşleştirilerek bakılması sağlıklı bir değerlendirme değildir. Avukat müvekkil ile özdeşleştirilemez. Toplumsal açıdan geçirdiğimiz bu şiddet ortamından kurtulmamız gerekiyor”.

Durakoğlu, İstanbul Barosu olarak aldıkları önlemleri “Biz giderek artan avukat cinayetlerinin geldiği konum itibariyle bir dizi önlemi almak ihtiyacını duyduk. Bu çerçevede bugün ve yarın duruşmalara girmeme kararı aldık” sözleriyle yorumladı.

Meslektaşlarının CMK atamalarının durdurulmasını taleplerine ilişkin de konuşan Durakoğlu, “Meslektaşlarımız açısından bu tedbirlerin yeterli olmadığı ve özellikle de CMK atamalarının durdurulması söylenmiş olmasına rağmen bizim bu konuda 4-5 Haziran’da Ankara’da yaptığımız toplantıda CMK ile ilgili değerlendirmelerimizi Eylül ya da Ekim ayı içerisinde yapmamız gibi bir karar alındı. Bu karar çerçevesinde harekete geçeceğiz. Bugün önce bu yasımızı tutmak, özellikle de meslektaşlarımıza ilişkin işlenen cinayetler konusunda bir duyarlılık geliştirmek zorundayız” dedi.

Bakırtaş’ın naaşı cenaze namazının ardından Beylikdüzü’ndeki Kavaklı Yeni Mezarlığı’na defnedilmek üzere yola çıkarıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.