Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Real Madrid basketbol takımında bir devir sona erdi: 11 yıldır takımın başında bulunan Pablo Laso ile yollar ayrıldı

Avrupa basketbolunun dev ekiplerinden Real Madrid, 11 yıldır takımın başında olan başantrenör Pablo Laso ile yollarını ayırdı. Kulüp ayrılık sebebinin Laso’nun sağlık sorunlarından kaynaklandığını iddia ederken, tecrübeli koç sosyal medya hesabından sağlıklı olduğunu açıkladı.

Turkish Airlines EuroLeague’in son yıllarına damgasını vuran koç Pablo Laso’nun, başarılarla geçen 11 yılıık birlikteliğin ardından Real Madrid ile yolları ayrıldı. Ayrılık sebebi olarak başarılı koçun sağlık sorunlarını gösteren Real Madrid yönetiminden yapılan açıklamada, “Kulüp için Pablo Laso’ya karşı duyulan saygı ve sevgiden dolayı, sağlığı her şeyden önemli ve bu kararı alırken koçumuzun üzüntüsünü anlıyoruz. Real Madrid bile kimsenin sağlığının üstünde değildir. Bu göze alınamayacak bir risk” denildi.

Laso, geçen sezonun Liga ACB (İspanya Basketbol Ligi) playoff final serisi esnasında kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılmıştı. Barcelona’ya karşı oynanan final serisi boyunca da takımını tribünden takip etmek durumda kalan Laso, şampiyonluğu ise sahaya inerek kutlamıştı.

Yeni koç Chus Mateo

Laso, Real Madrid’de geçirdiği 11 yılda ikisi EuroLeague olmak üzere toplamda 11 kupa kazanma başarısı gösterdi. Sezonun sona ermesinin ardından ise Real Madrid, koç ile yollarını ayırdığını ve takımın başına Chus Mateo’nun getirileceğini duyurdu. 

Laso ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, doktorlarından açık ve net bir şekilde bir basketbol takımına antrenörlük yapabileceğine dair onay aldığını belirtti:

Pablo Laso kimdir?

Basketbol kariyeri:

Kendisi gibi eski basketbolcu ve basketbol antrenörü Jose Laso Castejon’un oğlu olarak 1967 yılında Vitoria-Gasteiz’de dünyaya gelen Pablo Laso, babasının izinden gitti. Basketbol kariyerine ilk olarak Vitoria şehrinin Colegio San Viator okul takımında başladı. Daha sonra ABD’de bir yıl kolej takımında da eğitim alan Laso, Vitoria’a geri döndü. Henüz 16 yaşında iken bugünkü adı Baskonia olan Caja Alava ve Taugres Vitoria takımıyla profesyonel basketbola adım attı. Oyun kurucu pozisyonunda oynayan Laso, Baskonia takımının formasını 11 yıl giydi. 1995’te kazanılan Kral Kupası’nda MVP seçilen Laso, o yaz takımdan ayrılarak Real Madrid’in yolunu tuttu. Real Madrid formasını giydiği 1995-1996 sezonunda Saporta Kupası şampiyonluğunu elde etti.

1997 yılında Madrid ekibinden ayrılan Laso, Caceres C.B.’de sezonu tamamladı. 1998-1999 sezonunda ise ilk yarısını İtalyan ekibi Lineltex Trieste’de geçirirken ikinci yarıda ise İspanya’ya geri dönerek Unicaja Malaga formasını giydi. 1999-2002 yılları arasında da CB Girona formasını terleten Laso, takımsız başladığı 2002-2003 sezonunda geçici olarak formasını giydiği Caprabo Lleida ve CB Valladolid takımlarında sezonu tamamlayarak basketbol kariyerini noktaladı. 

Pablo Laso Liga ACB’de 2.896 asist ve 1.219 top çalma istatistiği ile oynadı.

1997 ACB finallerindeki performansı:

Koçluk kariyeri:

Profesyonel basketbol kariyerinin ardından 2003 yılında İspanya Üçüncü Lig ekiplerinden Club Amics del Basquet takımında antrenörlük kariyerine başladı. 2004-2005 sezonunda ise ACB ekiplerinden Valencia Basket’in başına geçen Laso, kariyerinde ilk kez üst düzey lig takımı çalıştırmış oldu. 2006-2007 sezonunda ise İspanya İkinci Ligi ekiplerinde Cantabria Basketbol takımını çalıştırdı. Ardından 2007 yılında San Sebastian Gipuzkoa Basketbol takımının başına geçen Laso, sezon sonunda takımıyla birlikte ACB’ye  yükseldi. 2011 yılında Real Madrid’in başına geçene kadar buradaki görevini sürdürdü.

Real Madrid dönemi ve Avrupa’nın zirvesine çıkışı

Avrupa’nın dev ekibi Real Madrid, Pablo Laso takımın başına geçmeden önce eski günleri arayan bir takımdı. Laso öncesi dönemde en son 2007’de Liga ACB, 1993’te Copa Del Rey, 1985’te İspanya Süper Kupası ve 1995’te EuroLeague kazanma başarısı gösteren bir ekip olarak eski şaşaalı günlerini arıyordu. Yerel kupalarda ezeli rakibi FC Barcelona’nın gölgesinde kalan başkent ekibi, Avrupa’da ise en son Pablo Laso’nun oyunculuğu döneminde aldığı Saporta Kupası ile 2007 yılında EuroCup şampiyonluğunu elde edebilmişti. 

Ancak Laso’nun takımın başına gelişi ile birlikte bütün bu olumsuz istatistikleri bir kenara atıldı ve eflatun-beyazlılar tekrar Avrupa’nın zirvesine oturdu. İlk olarak 2012 yılında 19 yıllık kupa hasretini bitirerek Copa Del Rey’de zafere giden Real Madrid, bir Anka kuşu hikayesi ortaya çıkaracağının sinyallerini veriyordu. 2012 yılında yine 28 yıllık hasreti sona erdirerek İspanya Süper Kupası’nı kazanan başkent ekibinin sıradaki hedefi ise Liga ACB şampiyonluğunu elde etmekti.

2013 yılında da Laso yönetiminde bu başarıyı elde eden İspanyol devinin sıradaki hedefi ise 20 yıldır uzak kaldığı Avrupa’nın 1 numaralı kupası olan EuroLeague kupasını müzesine götürmekti. EuroLeague’de ise 2013 ve 2014 yıllarında iki kez üst üste finale kalmasına rağmen kupayı müzesine götürebilmek için üst üste üçüncü kez finale çıkması gerekti.

2015 yılında 20 yıllık hasreti sona erdirerek EuroLeague şampiyonluğunu da Pablo Laso yönetiminde elde eden Real Madrid, yeniden Avrupa’nın zirvesine çıktığını da herkese ilan ediyordu. Ayrıca Laso o yıl EuroLeague Yılın Koçu (Alexander Gomelskiy Ödülü) ödülünü de kazanarak adını Avrupa’nın en iyi koçları arasına yazdırdı. 

Pablo Laso Real Madrid’de görev aldığı 11 yıl boyunca toplamda altı Liga ACB, altı Copa Del Rey, altı İspanya Süper Kupası, iki EuroLeague ve bir de FIBA Kıtalararası Kupası kazanarak her anlamda başarılarla dolu bir kariyeri geride bıraktı. 

Pablo Laso yönetiminde Real Madrid, son iki sezonda ise Turkish Airlines EuroLeague’de şampiyonluğu elde eden temsilcimiz Anadolu Efes’e boyun eğdi. Önceki sezon Pablo Laso, birçok eksiğe ve sezon ortasında NBA’e giden oyuncularına rağmen, büyük favori olarak çeyrek final serisinde karşılaştığı Anadolu Efes’e karşı 2-0 geriye düştüğü seride durumu 2-2’ye getirmişti. Krunoslav Simon’un son saniyelerde bulduğu basket ile 5. maçta galip gelen Anadolu Efes Final-Four’a adını yazdırıp orada da şampiyonluğa giderken Real Madrid turnuvaya veda etmişti. Ancak böylesine güçlü bir rakibe karşı takımının asla pes etmemesi ve kısıtlı kadrosuyla başabaş oynayabileceğini göstermesi de Laso’nun ne kadar üst seviye bir koç olduğunu herkese ispatlar nitelikteydi. 

 Pablo Laso’nun Anadolu Efes çeyrek final seri ile ilgili beINsports’a verdiği röportaj:

Bu yıl ise EuroLeague finalinde eşleşen Anadolu Efes ve Real Madrid çekişmeli geçen maç sonuna, Anadolu Efes’in 1 sayı üstünlüğü ile girilirken, Pablo Laso’nun oyunculara faul yaptırmayarak sürenin bitmesine sebep olması çok tartışıldı. 

Final karşılaşmasının özeti:

Pablo Laso yönetimindeki Real Madrid son olarak Liga ACB final serisinde ezeli rakibi FC Barcelona’yı 3-1 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. Geçirdiği kalp krizi sebebiyle takımın başında sahaya çıkamayan Laso takımını tribünden takip etmek zorunda kalırken, şampiyonluk sonrası sahaya inerek oyuncuları ile şampiyonluğu doyasıya kutladı.  

Şampiyonluk sonrası Real Madrid’in Pablo Laso için hazırladığı video:

Real Madrid yeni koçu Chus Mateo’yu ise bu video ile duyurdu:

https://twitter.com/RMBaloncesto/status/1544588763325767680?s=20&t=WpZLoURf_e5-HsUJiuTzMA

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.