Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çiftlik hayvanlarının kanında, etinde ve sütünde ilk kez mikroplastiklere rastlandı

Hollanda’da yürütülen bir araştırma sonucunda, inek ve domuz gibi çiftlik hayvanlarının kanında, et ve süt ürünlerinde ilk kez mikroplastiklere rastlandı. Bilim insanları mart ayında yürüttükleri bir araştırmada ise ilk kez insan kanında mikroplastiklere rastlamıştı.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Vrije Üniversitesi’ndeki bilim insanları, pilot çalışmalarda incelenen et ve süt ürünlerinin dörtte üçünde; kan örneklerinin ise hepsinde mikroplastik parçacıklara rastladı.

12 inek kanı örneği ve 12 domuz kanı örneği inceleyen bilim insanları, inceledikleri tüm kan örneklerinde mikroplastik parçacıklar tespit etti. İncelemeye alına 25 süt örneğinin ise 18’inde mikroplastiğe rastlandı.

Hayvan yemlerini inceleyen ve bu yemlerde de mikroplastiklere rastlayan bilim insanları, hayvanlara bulaşın kaynağının söz konusu yemler olabileceğini söyledi.

Mart ayında aynı üniversitedeki bilim insanları, kan örneklerini inceledikleri kişilerde mikroplastik parçacıklarına rastlamıştı. Tamamı yetişkin 22 kişiden kan örnekleri alan bilim insanları, bu kişilerin 17’sinde mikroplastik parçacıklar tespit etmişti.

Hemen bir parantez açalım…

Muhabirlerimiz Doğu Eroğlu ve Egemen Gök, mikroplastiklerin yolculuğunu detaylı olarak anlattıkları bir belgesele imza attı. Buradan izleyebilirsiniz.

İnsanlar Everest Dağı’nın zirvesinden okyanusların derinliklerine kadar gezegenin her bir köşesine devasa miktarda plastik atık bırakıyor.

Bu önemli keşifler de, mikroplastik parçacıklarının kan dolaşımına karışabildiğini ve iç organlarda konaklayabildiklerini gösteriyor. Söz konusu parçacıkların sağlığa etkisi henüz bilinmiyor ancak araştırmacılar mikroplastiklerin laboratuvar deneylerinde insan hücrelerine zarar verdiği gerekçesiyle durumdan hayli endişeli. Halihazırda hava kirliliği yaratan parçacıkların insan vücuduna girdiği ve her yıl milyonlarca erken ölüme sebep olduğu biliniyor.  

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.