Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

​​Güne Başlarken (8 Temmuz 2022): Türkiye’de hekimlerin eylemi, Japonya’da eski başbakana silahlı saldırı

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava sağanak yağışlı, sıcaklık 31 derece olacak. Ankara’da hava gök gürültülü sağanak yağışlı, sıcaklık 30 derece olacak. İzmir’de hava az bulutlu, 32 derece; Antalya hava parçalı bulutlu, 32 derece; Diyarbakır’da hava sıcak, 39 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

TÜİK, mayıs ayı dış ticaret endekslerinin ve finansal yatırım araçlarının haziran ayı reel getiri oranlarını açıklayacak. 

TCMB, mayıs ayı ödemeler dengesi istatistiklerini ve temmuz ayı piyasa katılımcıları anketini duyuracak.

Türk Tabipleri Birliği, Konya’da silahlı saldırı sonucu öldürülen doktor Ekrem Karakaya için iş bırakma kararı aldı. TTB’nin çağrısına katılan sağlık çalışanlarının eylemi bugün de devam ediyor. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 25 kuruş, euro kuru ise 17 lira 56 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 7 Temmuz gününü 2 bin 425 puanla kapatmıştı. 

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 965 lira 30 kuruştu. 

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 7 Temmuz’u 104,19 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

​​Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Japonya’nın Nara şehrinde vuruldu. Abe, hastaneye kaldırıldı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa etti. Johnson, başbakan olarak görevinde kalacak ve Muhafazakâr Parti Kongresi’nde seçilecek yeni lidere başbakanlık koltuğunu devredecek.

Dün Endonezya’da başlayan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da zirvedeydi. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Lavrov ile görüşmeye sıcak bakmadı. 

Ukrayna’nın Berdyansk kentinden hareket ettikten sonra 7 bin ton çalıntı tahıl taşıdığı şüphesiyle Karasu açıklarında durdurulan Rus gemisi Zhibek Zhol, Karasu Limanı’ndan ayrıldı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, geminin Karasu’dan ayrılmasına sert tepki gösterdi ve Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılacağını duyurdu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Galatasaray Kadın Basketbol Takımı, Işıl Alben’i tekrar kadrosuna kattı. Galatasaray Kulübü’nün verdiği bilgiye göre, sarı-kırmızılılar, 36 yaşındaki oyun kurucu ile 1+1 yıllık sözleşme imzaladı.

Eski FIFA Başkanı Sepp Blatter ve eski UEFA Başkanı Michel Platini, haklarında “dolandırıcılık” ve “zimmete para geçirme” suçlamasıyla İsviçre’de açılan davada suçsuz bulundu.

Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası’nda heyecan devam ediyor. Turnuvanın ikinci maçında Norveç ile Kuzey İrlanda karşı karşıya geldi. İlk düdükten itibaren Kuzey İrlanda karşısında gücünü hissettiren Norveç, rakibini 4-1 mağlup etmeyi başardı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.