Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MetroPOLL anketi: Kılıçdaroğlu ve Akşener’in potansiyel oyu Erdoğan’ı geçti

MetroPOLL anketine göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in potansiyel oyu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı geride bıraktı.

MetroPOLL Araştırma Şirketi, “Türkiye’nin Nabzı” anketinin Haziran 2022 sonuçlarını açıkladı. “Türkiye’nin Nabzı” araştırması, ülke genelinde NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi esas alan 28 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 11- 15 Haziran 2022 tarihleri arasında toplam 2 bin 123 kişi ile yapıldı. Araştırma 0,95 güven sınırları içinde +/- 2,08 hata payı ile Bilgisayar Destekli Telefonda Anket (CATI) yöntemiyle gerçekleştirildi.

Ankete katılanlara üç liderin olası adaylıkları sorulduğunda “Kesinlikle oy veririm” cevabının oranı Erdoğan için yüzde 33,6, Akşener için yüzde 30,5 ve Kılıçdaroğlu için yüzde 27 oldu. “Belki oy veririm” seçeneğini tercih edenlerdeyse Kılıçdaroğlu’nun yüzde 22,2, Akşener’in yüzde 19,4 ve Erdoğan’ın da yüzde 10,4 seviyesinde olduğu görüldü. Böylece iki tercihin toplamıyla ortaya çıkan üç liderin “mevcut potansiyel” oylarında Akşener yüzde 49,9’la birinci, Kılıçdaroğlu 49,2’yle ikinci ve Erdoğan yüzde 44’le üçüncü oldu.

Üç liderin “maksimum potansiyel” oyları

“Mevcut potansiyel” oylara kararsızlar da eklendiğinde üç liderin “maksimum potansiyel” oyları şöyle oluştu:

  • Meral Akşener: Yüzde 55
  • Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 51,4
  • Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 46,3

“Kesinlikle oy vermem” diyenlerde Erdoğan birinci çıktı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde üç liderin ismi sorulduğunda “Kesinlikle oy vermem” yanıtını veren seçmenlerin tercihi ise şöyle oldu:

  • Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 41,7
  • Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 44,8
  • Meral Akşener: Yüzde 41,4

Oy vermeyeceklerin toplam oranları

Sorulan isim için “Kesinlikle oy vermem” ve “Muhtemelen oy vermem” diyenlerin toplamıyla elde edilen “Oy vermeyecekler” listesinde ise dağılım şöyle oluştu:

  • Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 49,9
  • Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 44,8
  • Meral Akşener: Yüzde 41,4

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.