Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Partili Aytun Çıray: “Tarihi İzmir Vali Konağı harabe halinde, cumhuriyetimizin simgeleşmiş tarihi mirası korunmalı”

İzmir Göztepe’de bulunan 130 yıllık tarihi İzmir Vali Konağı harabeye dönmüş durumda. Konağın bir an önce restore edilmesi gerektiğini belirten İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Cumhuriyetimizin simgeleşmiş tarihi miraslarının korunması da büyük önem taşır” dedi.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İzmir Valiliği’nin Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne yaptığı öneriyle Karataş’taki Rektörlük binası ile Göztepe’deki İzmir Vali Konağı’nın takas edildiğini ancak üniversitenin restorasyon sözünü yerine getirmediğini söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi veren Çıray, konağın harabeye dönüşmesinin sorumlularının bulunmasını istedi. 

“İzmir’in tarihi miraslarının umursamaz bir tavırla talan edildiğine” dikkat çeken Çıray, Soylu’ya “Konağı geri almayı ve düştüğü bu harabe durumdan kurtarmayı ve restore ederek yeniden İzmir’in ve İzmirlilerin hak ettiği haline dönüştürmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu. 

Atatürk ve İnönü bu konakta kaldı

Tarihi konağın Atatürk, İsmet İnönü ve birçok İzmir valisini ağırladığını hatırlatan Çıray, “Vali Konağı’nın son hali tüm İzmirlileri hayrete düşürmüş ve üzmüştür. Su boruları sökülmüş, tavan ve duvarları tahrip edilmiş, kiremitleri yerlerinden çıkarılarak yağışlara açık hale getirilmiş, yani adeta savaştan çıkmış bir bina görünümünde. Vali Konağı’na da gerekli tedbirler alınarak, tarihi dokusunu bozmadan yapılacak bir restorasyonla hak ettiği değer gösterilmeli ve İzmir halkına geri kazandırılmalıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.