Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan darbe itirafı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) eski Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi ve eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD’nin yabancı ülkelerdeki darbe girişimlerini planlama sürecine yardım ettiğini itiraf etti.

Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, CNN’de 6 Ocak Kongre baskınına ilişkin özel bir yayına konuk oldu. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın “dikkatlice planlanmış bir darbe” düzenleyecek yetkinliğe sahip olmadığını belirten Bolton, sunucu Jake Tapper’ın “Darbe için zeki olmaya gerek yok” sözleri üzerine şu yanıtı verdi:

“Burada değil fakat başka ülkelerdeki darbe planlamalarına yardımcı olmuş biri olarak bu söylediğinize katılmıyorum. Bu durum çok çalışma gerektirir. Trump’ın yaptığı bu değildi. Bir fikirden başka bir fikre atlıyordu.”

“Ne gerektiğini gördüm”

Daha sonra Tapper, Bolton’a hangi girişimlerden bahsettiğini sordu.

Bolton Venezüela’yı kastederek, “Ayrıntılara girmeyeceğim” dedi ve şöyle devam etti: “Bir muhalefetin yasadışı olarak seçilmiş bir başkanı devirmeye çalışması için ne gerektiğini gördüm ve başarısız oldular.”

Tapper, “Bana Venezüela’nın ötesinde söylemediğiniz başka şeyler de olduğunu da hissediyorum” deyince Bolton buna, “Eminim vardır” karşılığını verdi.

John Bolton

Bolton’dan 15 Temmuz açıklaması: “Gözyaşı dökmem”

Bolton, Türkiye’de 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimiyle ilgili olarak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan devrilirse gözyaşı dökmem” demişti. Darbe girişiminin yaşandığı akşam Fox’ta yayına katılan Bolton, Türk ordusuna anayasayı koruma yetkisi verildiğini söylemiş ve şöyle konuşmuştu:

“Eğer darbe başarılı olursa Erdoğan’ın yeniden Osmanlı hilafetini geri getirme, Ortadoğu’da baskın bir güç olma ve Türkiye’yi daha İslamcı bir yöne götürmesi engellenecek.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.