Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’daki tahıl koridoru zirvesi sona erdi: Rusya çözüm için teklif sundu

Rus ablukası altındaki Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın deniz yoluyla Avrupa’ya ulaştırılmasına ilişkin Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler’den (BM) heyetlerin İstanbul’daki görüşmesi sona erdi. Kalender Kasrı’ndaki toplantı yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) görüşmenin ardından paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı’nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi.”

Rusya: “Çözüm paketi sunduk”

Görüşmenin ardından Twitter hesaplarından açıklama yapan Rusya’nın Türkiye Büyükelçiliği ise “en hızlı ve pratik çözüm” için bir teklif paketi sunduklarını şu sözleriyle açıkladı:

“Rusya Savunma Bakanlığı: Temsilcilerimiz, Karadeniz limanlarından tarım ürünlerinin çıkarılması konusunda Türkiye, BM ve Ukrayna heyetleri ile İstanbul’da dörtlü görüşmelere katılıyor. Heyetimiz, mümkün olan en hızlı pratik çözüm için bir teklif paketi hazırlayıp sunmuştur.”

Akar: “Koordinasyon merkezi oluşturulacak

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasındaki toplantıya ilişkin, “Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul’da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya güvenlik garantisi verilmediği sürece abluka altında bulunan limanlardan tahıl sevkiyatının başlamayacağını söylemişti. Associated Press’e (AP) konuşan Kuleba, “Anlaşmaya varılması için Rusların güvenlik koridorlarına saygı göstermeleri, gizlice koridorlara girip limanlara saldırmamaları veya limanlara havadan füze saldırıları düzenlememeleri gerekiyor” demişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de dün (12 Temmuz) gazetecilere verdiği demeçte, “Gerçekten çok çalışıyoruz ama daha gidilecek bir yol var” diye konuşmuştu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.