Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 140. gün: Gözler tahıl koridoru zirvesi için İstanbul’da, Kiev’den Rus güçlerine ait silah deposuna füze saldırısı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 140. günü. Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, Karadeniz’de tahıl koridoru oluşturma planının detaylarını görüşmek üzere bugün (13 Temmuz) İstanbul’da bir araya gelecek. Ukrayna ordusu, işgal altında bulunan bölgedeki Rus güçlerine ait silah deposunu imha etti.

Rusya ve Ukrayna, tahıl ihracatı konusunda aylardır süren çıkmazı kırmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) ve Türk yetkililerle İstanbul’da ilk müzakerelerini yapmaya hazırlanıyor.

Rusya’nın kontrolü altındaki bölgelerde Ukraynalı çiftçilerden çaldığı tahılı ihraç etmeye çalıştığına dair artan şüpheler müzakereleri zora sokuyor.

BM Genel Sekreteri António Guterres, gazetecilere verdiği demeçte, “Gerçekten çok çalışıyoruz ancak daha gidilecek bir yol var” dedi.

Bugünkü toplantıya üç ülkeden askeri heyetler ve BM’den diplomatlar katılacak.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin toplantıda, Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın uluslararası pazarlara güvenli sevkiyatına odaklanacağını söyledi.

Rusya kontrolündeki Nova Kakhovka’ya füze saldırısı

Rusya’nın işgali altındaki Herson’daki Nova Kakhovka kasabasında bulunan büyük bir mühimmat deposuna Ukrayna güçleri tarafından bir füze saldırısı düzenlendi. Saldırıda en az yedi kişinin öldüğü belirtildi. Ölüm iddiaları henüz doğrulanmadı ancak Rus yönetimi, sosyal medyada patlama anının videosunu paylaştı.

Ukrayna, Rus silah depolarına, zırhlı araçlara ve bir mühimmat deposuna yönelik bir topçu ateşi başlattığını açıklamıştı. Kiev hükümeti ayrıca, Moskova’nın kontrolündeki bölgede Ukraynalı esir askerleri kurtarmak için “özel bir operasyon” düzenlediğini de belirtmişti. Rusya yanlısı yetkililer ise Ukrayna’yı sivil altyapıya zarar vermekle suçlamıştı.

Harkov Bölge Valisi: “Bombardımanda bir kişi öldü, beş kişi yaralandı”

Harkov Bölge Valisi Oleh Synyehubov, bölgesindeki Rus bombardımanında en az beş kişi yaralandığını ve bir kişi öldüğünü söyledi. Synyehubov bu sabah Telegram hesabından paylaştığı mesajında, “Rus işgalcilerin Harkov bölgesindeki sivillere yönelik terörü devam ediyor” dedi.

Synyehubov, yaralanan beş kişinin hastanede olduğunu ve gerekli tüm yardımı aldıklarını, durumlarının stabil olduğunu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını belirtti.

Almanya, Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımın tam listesini yayımladı

Almanya, Ukrayna’ya gerçekleştirdikleri destek paketini 2 milyar euroya çıkardıktan sonra Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımın tam listesini yayımladı.

Askeri yardım listesinde yedi adet Panzerhaubitzen 2000 kundağı motorlu obüs, araba, bir sahra hastanesi, MiG-29 yedek parçaları, zırhlı araçlar, tanklar, hava savunma sistemleri ve MLRS, 14 bin 900 tanksavar mayını, 500 stinger uçaksavar füzesi ve 21.8m’lik tabanca mühimmatı yer aldı.

Ukrayna Dünya Kongresi, Kanada’ya yasal işlem başlatıyor

Ukrayna Dünya Kongresi, Kuzey Akım 1 gaz boru hattı için yaptırımları ihlal ettiği ve onarılan türbinleri Almanya’ya devrettiği için Kanada’ya karşı yasal işlem başlatıyor.

Örgüt, salı (12 Temmuz) günü yayımlanan açıklamasında şunları kaydetti:

“Geçen birkaç gün içinde, Ukrayna Dünya Kongresi ve Ukrayna Kanada Kongresi, Kanada Hükümeti’ne, tamir edilen Kuzey Akım 1 türbinlerinin Almanya’ya iadesine izin veren Siemens Kanada’ya sağlanan muafiyeti iptal etmesi için yalvardı. Ayrıca hükümete, Kanada tarafından Rusya’ya uygulanan tüm yaptırımların yürürlükte kalmasını ve önemli ölçüde artırılması çağrısında bulunduk. Bugüne kadar çabalarımız başarısız oldu ve yasal işlem yapmaktan başka seçeneğimiz kalmadı.”

Örgüt, izin verme kararının makul, şeffaf veya uygun şekilde yetkilendirilmediğini belirterek adli inceleme yapılması için başvuruda bulundu.

Savaşta diğer önemli gelişmeler ise şöyle:

  • Ukrayna’nın doğusundaki Chasiv Yar’daki bir apartman blokuna hafta sonu düzenlenen füze saldırısında ölenlerin sayısı en az 45’e yükseldi. 
  • ABD Hazinesi dün yaptığı açıklamada, “temel hizmetleri” finanse etmek için Ukrayna’ya 1.7 milyar dolarlık ek ekonomik yardım göndereceğini duyurdu. 
  • Üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisi, salı günü yaptığı açıklamada, AB’nin şimdiye kadar Rus oligarklarının 13.8 milyar euro değerindeki varlığını dondurduğunu söyledi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.