Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da bir ilk: Tokyo, Türkiye vatandaşı bir Kürt’e mülteci statüsü verecek

Japonya, ilk kez Türkiye vatandaşı bir Kürt’e mülteci statüsü vermeye hazırlanıyor. 20’li yaşlarında olduğu belirtilen bu kişi, Japonya’da bu statüyü alan ilk Türkiyeli Kürt olacak.

Bir hükümet kaynağına göre Tokyo yönetimi, baskı ve zulüm riski altında olacağına hükmettiği bir Türkiye vatandaşı Kürt göçmene mülteci statüsü verecek. Mülteciler için Japon Avukatlar Ağı‘na göre 20’li yaşlarında olduğu belirtilen söz konusu kişi, Japonya’da bu statüyü alan ilk Türkiye vatandaşı Kürt olacak.

Bölge Mahkemesi reddetti, Yüksek Mahkeme onayladı

Söz konusu kişinin 2014 yılında Japonya’ya geldiği, mülteci statüsü için başvurduğu fakat başvurusunun 2018’de Bölge Mahkemesi tarafından reddedildiği belirtildi. Japonya’nın resmi haber ajansı Kyodo’ya göre Yüksek Mahkeme, Türkiye’de ayrılıkçı bir grubun üyelerine yiyecek gönderdiği gerekçesiyle ordu ve diğer kişiler tarafından işkence gördüğü iddia edilen bu kişiyi mülteci olarak kabul etti.

Bir ilk olacak

Mülteciler için Japon Avukatlar Ağı, İranlı ve Suriyeli Kürtlerin de Japonya’da mülteci olarak kabul edildiği vakaların olduğunu hatırlattı fakat ilk kez Türkiye vatandaşı bir Kürt’e bu statünün tanındığını belirtti.

Kaynak: Japan Times, Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.