Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da siyasi kriz: Başbakan Draghi istifasını sundu, Cumhurbaşkanı Mattarella kabul etmedi

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın koronavirüs salgını sonrası İtalya’nın toparlanmasına liderlik etmesi için atadığı Başbakan Mario Draghi, parlamentodaki en büyük koalisyon ortağı Beş Yıldız Hareketi’nin güven oylamasında kendisine desteğini çekmesinin ardından istifasını sundu. Cumhurbaşkanı Mattarella, Draghi’nin istifasını kabul etmedi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, popülist koalisyon ortağı Beş Yıldız Hareketi’nin güven oylamasında kendisine desteğini çekmesinin ardından istifasını sundu. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın odasındaki bir saatlik görüşme sonrası Draghi, şu açıklamada bulundu:

“Bugün parlamentodaki oylar siyasi açıdan çok önemli. Bu hükümet, kuruluşundan beri destekleyen ulusal birlik çoğunluğu artık yok.”

Draghi ve Mattarella

Mattarella ise Draghi’nin istifasını kabul etmedi.

Draghi, önümüzdeki çarşamba (20 Temmuz) günü durum değerlendirmesi yapmak için parlamentoya başvuracak. Draghi’nin güvenoyu isteyerek iktidarda kalabileceği belirtiliyor.

Başbakan Draghi geçen yıl, İtalya’nın koronavirüs salgını sonrası toparlanmasına liderlik etmesi için Cumhurbaşkanı Mattarella tarafından atanmıştı.

Draghi’yi istifaya götüren nedenler

İstifa, koalisyon ortağı Beş Yıldız Hareketi lideri Giuseppe Conte’nin hükümetin ailelere ve işletmelere yönelik 23 milyar euroluk yardım paketini desteklemeyi reddetmesiyle tetiklendi. Hükümet dün (14 Temmuz) Senato oylamasını diğer partilerin yardımıyla rahatça kazanmış olsa da Draghi, Beş Yıldız Hareketi’nin desteği olmadan hükümetin devam edemeyeceğini defalarca belirtmişti.

Draghi ve Beş Yıldız Hareketi’nin lideri Conte

Beş Yıldız Hareketi başlangıçta koalisyondaki en büyük partiydi ancak partiden birçok kişi ayrıldı ve partiye destekte büyük bir düşüş yaşandı. Dışişleri Bakanı Luigi di Maio ise eski lideri olduğu Beş Yıldız Hareketi’ni, ülke ekonomik ve sosyal çöküşe sürüklenirken kendi desteğini canlandırmak için Draghi hükümetini devirmeye çalışmakla suçladı.

İtalya’da diğer partiler istifa sürecine nasıl tepki gösterdi?

İtalya’da seçimlerin 2023’ün ilk aylarında yapılması planlanıyordu ancak hükümetin çökmesi durumda 2022’nin sonbaharında bir seçim yapılabilir. Birçok sağ parti erken seçim konusunda istekli. Buna karşılık bir siyasi belirsizlik dönemi, İtalya’nın yaklaşmakta olan enerji kriziyle başa çıkma çabalarını tehlikeye atacak.

İtalya’da sağ partiler gelecek yılki genel seçimlere hazırlanıyorlar. Aşırı Sağ Lig‘den Matteo Salvini ve İtalya’nın Kardeşleri’nden Giorgia Meloni, potansiyel bir sağ koalisyonun liderliği için yarışıyor.

Meloni, Draghi’nin istifasının hemen ardından seçim çağrısında bulundu ve “Yönetmeye hazırım” dedi. Salvini ise içine girilebilecek bir siyasi felç döneminin kabul edilemez olduğunu belirtti.

İtalya’da sol partilerin liderleri ise seçimlere henüz hazır değil. Demokrat Parti Sekreteri Enrico Letta, Draghi’nin bütün gücünü parlamentoda koalisyonu yeniden inşa etmeye harcaması gerektiğini söyledi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.