Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’ın “Kaşıkçı cinayetinden sorumlusun” dediği Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’dan yanıt: “Amerika’nın da hataları var”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, İstanbul’da öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetinde Selman’ın şahsi sorumluluğu olduğunu belirtmesi üzerine Riyad’dan yanıt gecikmedi. Selman’ın, Biden’a, ABD’nin de başta Irak olmak üzere Ortadoğu’da hatalar yaptığını söylediği belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, dün (15 Temmuz) Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, İstanbul’da öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetini ikili görüşmede gündeme getirdiğini ve Kaşıkçı’nın öldürülmesinde Selman’ın şahsi sorumluluğu olduğunu kendisine söylediğini belirtti.

“Kaşıkçı cinayetinden şahsi olarak sorumlusun”

Veliaht Prens Selman’ın kendisine söz konusu cinayette kişisel olarak bir sorumluluğu bulunmadığını anlattığını aktaran Biden, kendisinin de buna karşılık olarak şahsi sorumluluğu olduğuna inandığını ifade ettiğini söyledi.

Bir Amerikan başkanının insan hakları konusunda sessiz kalmasının Amerikan değerleriyle örtüşmediğini belirten Biden, “Kaşıkçı’nın başına gelenler korkunçtu. (Kendisine) Bir daha böyle bir şey olması halinde karşılığını fazlasıyla alacaklarını net bir şekilde ifade ettim” dedi.

Riyad’dan yanıt: “Amerika’nın da hataları var”

Reuters haber ajansına konuşan bir Suudi yetkili, görüşmede Prens Selman’ın Biden’a, Kaşıkçı’nın öldürülmesi gibi hataları engellemeye çalıştığını fakat ABD’nin de Irak başta olmak üzere birçok hata yaptığını söylediğini belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir de, “Biden Kaşıkçı cinayetini gündeme getirdi. Veliaht Prens Selman bu konunun Suudi Arabistan için acı verici olduğunu ve korkunç bir hata olduğunu söyledi” diye konuştu.

Jubeir, “başka ülkelere çeşitli değerleri dayatmanın geri tepeceği” uyarısında bulunan Selman’ın Biden’a, “ABD’nin başarısız olduğu Afganistan ve Irak’ta görüldüğü gibi karşı tarafa güç kullanarak dayatmada bulunmak ters tepki yaratabilir” dediğini söyledi.

Öte yandan Selman’ın Biden’a, Ebu Gureyb cezaevindeki işkenceleri ve Filistin kökenli Amerikan vatandaşı gazeteci Şirin Ebu Akile’nin de Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülmesini de gündeme getirdiği aktarıldı.

Ne olmuştu?

Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde, evlilik belgesi almaya gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmüştü. Amerikan istihbaratının cinayeti azmettirmek ile suçladığı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise iddiaları hiçbir zaman kabul etmemişti.

Cemal Kaşıkçı

ABD Başkanı Biden da Suudi Arabistan ziyareti ve Selman ile görüşmesi nedeniyle hem Demokratik Parti içinden hem de insan hakları örgütlerinden eleştirilere maruz kalmıştı. Biden daha önce yaptığı açıklamalarda Suudi Arabistan’ı “küresel bir parya” ilan edeceğini söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.