Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemal Kaşıkçı’nın avukatı Asim Ghafoor, Birleşik Arap Emirlikleri’nde gözaltına alındı

İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ve nişanlısı Hatice Cengiz’in bir dönem avukatlığını üstlenen Amerikan vatandaşı Asim Ghafoor, Birleşik Arap Emirlikleri’nde gözaltına alındı. Ghafoor, 14 Temmuz’da bir düğüne katılmak için İstanbul’a hareket etmeden önce Dubai Havalimanı’nda yakalandı.

Sivil toplum kuruluşu Arap Dünyası için Şimdi Demokrasi (DAWN) tarafından paylaşılan açıklamada, DAWN’ın yönetim kurulu üyesi avukat Asim Ghafoor’un Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) gözaltına alındığı belirtildi.

“Kara para aklamakla” suçlanan Ghafoor’un Abu Dabi’de gözaltında tutulduğu ifade edildi. Ghafoor, bir dönem İstanbul’da öldürülen Cemal Kaşıkçı ve nişanlısı Hatice Cengiz’in avukatlığını üstlenmişti.

Asim Ghafoor

Ghafoor’un 14 Temmuz günü bir aile düğününe katılmak üzere İstanbul’a giderken Dubai Havalimanı’nda gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, konudan haberdar olduklarını fakat ABD Başkanı Joe Biden’ın konuyu BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan ile ikili görüşmelerinde gündeme getirip getirmeyeceğini söyleyemeyeceğini belirtti. Konunun Kaşıkçı meselesi ile ilgili olduğuna dair bir işaret olmadığını aktaran yetkili, konsolosluk erişiminin ise önemli olduğunu söyledi.

BAE yetkilileri ise Reuters’ın konuya ilişkin sorularına yanıt vermedi.

DAWN’dan paylaşılan açıklamada Biden yönetimine seslenildi ve Ghafoor’un serbest bırakılması çağrısında bulunuldu:

“Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan ile Cidde’de görüşmeyi kabul etmeden önce keyfi olarak gözaltına alınan Amerikalı avukatın serbest bırakılmasını sağlamaya çalışıyoruz.”

Başkan Biden, gezisi sırada insan hakları konusunu gündeme getireceğini söylemişti.

Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde, evlilik belgesi almaya gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmüştü. Amerikan istihbaratının cinayeti azmettirmek ile suçladığı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise iddiaları hiçbir zaman kabul etmemişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.