Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bülent Somay ile Akıntıya Karşı (43): Popüler bilim, popülist bilim ve Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari “Sapiens”, “Homo Deus” ve “21. Yüzyıl İçin 21 Ders” kitaplarında bize bir “büyük anlatı” sunuyor, insanlığın ve insanlığa ait olan her şeyin devasa tarihi. Bu anlatının bu kadar popüler (ve popülist) olmasının nedeni ise bize bedava bir umut vermesi, hiçbir şey yapmasak bile geleceğin (ve ebedi kapitalizmin) harika olacağı yolunda boş bir inanç sunmasıdır. Oysa Marksizm, feminizm ya da psikanaliz gibi “büyük anlatılar”, bizden değişmemizi, değiştirmemizi, mücadele etmemizi beklemişlerdi hep. Bedava, bizden kendi rahatlık alanımızı terk etmemizi beklemeyen Harari tam da bu “ucuzculuğu” yüzünden bu kadar popüler.

Bülent Somay, Akıntıya Karşı’da bu hafta çok satan popüler bilim yazarı Yuval Noah Harari’yi ele aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.