Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MB’nin iflas bayrağı çekeceğini söyleyen CHP’li Özgür Karabat: “Körfez ülkeleri Türkiye’nin varlıklarına çökmek için geliyor”

Merkez Bankası’nın eylülde “bayrak çekeceğini” söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye ekonomisindeki güncel durumu Medyascope için değerlendirdi. Türkiye’yi dış borç açmazına sokan iktidarın döviz arayışının, ülkenin kaynaklarını ucuza almak isteyen Körfez ülkeleri için fırsata dönüştürüldüğünü belirten Karabat, adım adım döviz krizine gidildiğine dikkat çekti.

Hızla artan CDS risk primi ile, Türkiye’nin zor ve yüksek maliyetle borçlanmak zorunda olduğuna dikkat çeken CHP’li Özgür Karabat, CDS risk priminin 900 puan olmasının, yüzde 12 faizle dolar cinsinden borçlanmak demek olduğunu söyledi. CHP Parti Meclisi üyesi ve Ekonomi Masası üyesi olarak da görev yapan Karabat, hükümetin Körfez ülkelerinden gelecek yatırımları çözüm olarak görmesine tepki gösterdi ve “Körfez sermayesi bir yatırım için mi geliyor, yoksa Türk Lirası’nın değer kaybetmesini bekleyip Türkiye’deki mallara, arazilere, Varlık Fonu’ndaki şirketlere çökmek için mi geliyor?” diye sordu.

Türkiye’yi çok kritik bir dönemin beklediğini ve iktidarın “emanet parayla” ekonomiye yön vermeye çalıştığını söyleyen Karabat, adım adım döviz krizine gidildiği uyarısı yaptı. Çöküş içindeki ekonomiyi kurtarmak için hızla tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Karabat, erken seçim çağrısı yaptı ve “Seçim kararı alınması bile piyasalar için umut, güven ve iyimserlik havası oluşturacak” dedi.  

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredi geri ödemelerinde, faizin ana paranın çok üzerinde olmasına isyan eden öğrencilere, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Kredi borçlarını ödemeyin, iktidara geldiğimizde faizleri sileceğiz” çağrısı yapmıştı. Bugünkü (18 Temmuz) kabine toplantısında KYK borçları için düzenleme beklenirken Karabat, soru önergelerinde, il gezilerinde ve gençlerle görüşmelerinde bu konuyu sürekli gündemde tuttuklarını söyledi. Karabat, “Hükümet sıkışmıştır, gençlerin haklı talepleri karşısında geri adım atmış olacaktır. Bizim gençlere söyleyeceğimiz tek şey şudur: Hep beraber kazandık” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bugün (18 Temmuz) açıkladığı haziran ayı bütçe gerçekleşmeleri raporuna göre, bir önceki ay 144 milyar TL bütçe fazlası verilirken, Haziran 2022’de 31 milyar TL açık verildi ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına haziran ayında Hazine tarafından 16,14 milyar TL ödendi. Ek bütçe ile 2022’de KKM ödemelerine 40 milyar TL ayrılmıştı ancak martta 11,7 milyar, nisanda 4,6 milyar TL ve mayısta 4,84 milyar TL ile birlikte KKM’nin Hazine’ye resmi yükü 37,26 milyar TL’ye ulaştı. Bütçe verilerinin öngörüsüzlüğün ve plansızlığın eseri olduğunu belirten Karabat, KKM ödemelerinin bebek bezindeki KDV’den, akaryakıttaki ÖTV’den ödendiğini söyledi ve “Vatandaş ‘bize ne’ demesin, artan hayat pahalılığının sebebi burada, kur korumalı mevduatta, AKP’nin beceriksiz ekonomi politikasında, doğru kullanamadığı kaynak yönetiminde” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.