Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da “vatana ihanet” suçlaması: Zelenskiy, üst düzey bürokratları görevden aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, kurumlarında çok sayıda kişinin vatana ihanet suçu işlediğinin tespit edilmesi üzerine Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı Ivan Bakanov ve Başsavcı Irina Venediktova’nın görevlerine son verdi.

Söz konusu kurumlarda çalışan 60’tan fazla kişinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği bölgelerde Kiev aleyhine çalıştığı tespit edildi. Bunun üzerine Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı Ivan Bakanov ve Başsavcı Irina Venediktova’yı görevden aldı. Zelenskiy’nin çocukluk arkadaşları Bakanov ve Venediktova’dan kovulmalarına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ivan Bakanov ve Irina Venediktova.

Dün (17 Temmuz) geç saatlerde yaptığı video konuşmasında Zelenskiy, “Bu tür suçlar devletin ulusal güvenliğinin temeline dair çok ciddi soru işaretleri barındırıyor” dedi ve ekledi: “Bu soruların her birine uygun cevaplar verilecek.”

Volodimir Zelenskiy

Yetkililer, vatana ihanet suçlamasıyla 651 soruşturmanın açıldığını da belirtti.

Söz konusu görevden almalar, 2014 yılında Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da eski bir SBU şefi olan Oleh Kulinych’in vatana ihanet suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından geldi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.