Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (103): Fenerbahçe’nin Avrupa kupalarında aldığı en unutulmaz beş zafer

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 2. Ön Eleme Turu’nda bugün (20 Temmuz) Dinamo Kiev ile karşılaşacak. Sarı Kanarya, Ukrayna’daki savaş sebebiyle Polonya’da oynanacak karşılaşmadan avantajlı bir skor ile evine dönmek istiyor. Tarihi başarılar ile dolu olan Fenerbahçe’nin Avrupa kupalarında aldığı en unutulmaz beş zaferi, Medyascope Spor Servisi olarak sizin için derledik. 

5) Fenerbahçe 3-0 Manchester United (8 Aralık 2004)

Christoph Daum ile ligde harikalar yaratan Fenerbahçe, 2004-2005 sezonunda hedefini UEFA Şampiyonlar Ligi’nde başarı olarak belirledi. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Devler Ligi’nde Manchester United, Sparta Prag ve Olimpik Lyon ile aynı grupta yer alan Sarı Kanarya, ilk dört maçta aldığı kötü sonuçların ardından turnuvaya havlu attı. Sparta Prag galibiyeti ise Fenerbahçe’yi UEFA Avrupa Ligi’ne götürdü. Beşinci maçta aldığı üç puan ile Avrupa Ligi’ne gitmeyi garantileyen temsilcimiz, Şampiyonlar Ligi’ne veda maçında Manchester United ile kozlarını paylaştı. 

Fenerbahçe, tarihler 8 Aralık 2004’ü gösterdiğinde Manchester United’ı konuk etti. 42 bin taraftarın tribünden takip ettiği karşılaşmanın ilk devresinde gol sesi çıkmadı. İkinci yarıda ise sahada bir Tuncay Şanlı fırtınası vardı. 47. dakikada perdeyi açan Tuncay, gövde gösterisine kalan dakikalarda da devam etti. Yıldız futbolcu, Sir Alex Ferguson’un Manchester United’ını adeta tek başına yıkmayı başardı. 61. dakikada aradaki farkı ikiye çıkaran Tuncay, Kırmızı Şeytanlar’ın fişini ise 90. dakikada kaydettiği gol ile çekti. 22 yaşındaki yıldızının üç gol attığı maçta Manchester United’ı İngiltere’ye eli boş gönderen Fenerbahçe, böylelikle rakibine karşı 6-2 kaybettiği maçın da izlerini silmiş oldu. 

Fenerbahçe’nin Manchester United’ı 3-0 yendiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

4) Fenerbahçe 1-0 Benfica (25 Nisan 2013)

2012-2013 sezonu, Türk futbolu için unutulmaz anlara sahne oldu. Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde, Fenerbahçe ise UEFA Avrupa Ligi’nde uzun yıllar unutulmayacak başarıların altına imza attı. Bu iki temsilcimizden finale en çok yaklaşan ise Fenerbahçe oldu. Aykut Kocaman’ın çalıştırdığı Sarı Kanarya, Avrupa’nın 2 numaralı liginde Bate Barisov ve Lazio’yu eledi ve yarı finalde Benfica ile eşleşti. Kaderin bir cilvesi olsa gerek; Benfica’yı o dönem Fenerbahçe’nin günümüzdeki teknik direktörü Jorge Jesus çalıştırmaktaydı…

Takımlarına sonuna kadar güvenen Fenerbahçe taraftarları, UEFA Avrupa Ligi yarı final ilk maçında Ülker Stadyumu’nu tıka basa doldurdu. Tribünlerdeki harika atmosfer, Fenerbahçe’nin rüzgarı arkasına almasına neden oldu. Ancak Sarı Kanarya, ilk yarıda Benfica kalesinde yakaladığı akıl almaz gol pozisyonlarından eli boş döndü. Turun kırılma anı ise 45. dakikada yaşandı. Gökhan Gönül’ün düşürülmesiyle penaltı kazanan Fenerbahçe’de topun başına Cristian Baroni geçti. Brezilyalı yıldız, meşin yuvarlağı direğe nişanlayarak taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı. 

Fenerbahçe, ikinci yarıda baskısını daha da artırdı. Maç boyunca üç kez direğe takılan temsilcimizin imdadına ise Egemen Korkmaz yetişti. Benfica savunmasının yaptığı büyük hata sonucu top ile buluşan Egemen, meşin yuvarlağı filelere yollayarak sarı-lacivertlilere galibiyeti getiren isim oldu.

Fenerbahçe’nin Benfica’yı 1-0 yendiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

3) Manchester United 0-1 Fenerbahçe (30 Ekim 1996)

1995/96 sezonunu şampiyon tamamlayan Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Manchester United, Juventus ve Rapid Wien’in bulunduğu “Ölüm Grubu”na düştü. Grubunda oynadığı ilk üç maçta iki mağlubiyet ve bir beraberlik alan Sarı Kanarya, Sebastiao Lazaroni yönetiminde Manchester deplasmanına büyük bir sürprize imza atmak için gitti. 

Sir Alex Ferguson’un çalıştırdığı; Peter Schmeichel, Gary Neville, Roy Keane, David Beckham ve Eric Cantona gibi isimlerin formasını terlettiği Manchester United, o dönem Avrupa futbolunun en güçlü ekiplerinden biriydi. Öyle ki Kırmızı Şeytanlar, Avrupa karşılaşmalarında sahasında tam 41 yıldır yenilgi yüzü bile görmemişti. 

Fenerbahçe’nin Old Trafford deplasmanında fark yiyeceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak sarı-lacivertliler, maç boyunca Manchester United’a büyük zorluk çıkardı ve kalesini gole kapatmayı başardı. Old Trafford’u şoka uğratan gol ise 78. dakikada geldi. Ceza sahası dışından yaptığı vuruşta Schmeichel’ı avlamayı başaran Elvir Bolic, Fenerbahçe’ye tarihindeki ilk Şampiyonlar Ligi galibiyetini getirirken; aynı zamanda Manchester United’ın da 41 yıllık yenilmezlik serisini sona erdirdi. 

Fenerbahçe’nin Manchester United’ı deplasmanda 1-0 yendiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

2) Sevilla 3-2 Fenerbahçe (Penaltılar: 2-3) (4 Mart 2008)

2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gruptan çıkarak bir ilki başaran Fenerbahçe, son 16 turunda Sevilla ile eşleşti. Zico’nun Fenerbahçe’si, İspanya’nın köklü kulüplerinden Sevilla’yı sahasında oynadığı ilk maçta 3-2 mağlup ederek rövanş öncesi büyük bir avantaj elde etti. 

Andres Polop, Jesus Navas, Adriano, Kanoute, Daniel Alves, Escude ve Seydou Keita gibi isimlerin formasını giydiği Sevilla, tarihinin belki de en iyi döneminden geçmekteydi. Bu durumun bilincinde olan Sevilla taraftarları, takvimler 4 Mart 2008’i gösterdiğinde çeyrek final aşkına Ramon Sanchez Pizjuan’ı doldurdu. 

Fenerbahçe karşısında maça fırtına gibi başlayan Manolo Jimenez’in Sevilla’sı, ilk 10 dakikalık bölümde Daniel Alves ve Seydou Keita’nın golleri ile 2-0 öne geçti. Kaleci Volkan Demirel’in kötü performansı ile sarsılan Fenerbahçe’yi uyandıran isim ise Deivid de Souza oldu. Ancak temsilcimiz, 41. dakikada Kanoute’nin golüne engel olamayarak soyunma odasına 3-1 geride gitti. 

Volkan Demirel, ikinci yarının başlamasıyla kendine geldi ve yaptığı kurtarışlar ile takımını oyunda tuttu. 79. dakikada bir kez daha sahneye çıkan Deivid de Souza ise kaydettiği gol ile karşılaşmayı uzatma devrelerine taşıdı. Uzatma bölümünde gol sesi çıkmayınca çeyrek finale yükselen ekibi penaltı vuruşları belirledi. 

Seri penaltı atışlarında ise Volkan Demirel adeta kalesinde devleşti ve kurtardığı 3 penaltıyla Fenerbahçe’yi çeyrek finale çıkardı. 

Fenerbahçe’nin Sevilla’yı penaltılar ile elediği karşılaşmanın özet görüntüleri:

1) Fenerbahçe 2-1 Chelsea (2 Nisan 2008)

Sevilla’yı eleyen Fenerbahçe, çeyrek finalde Avrupa futbolunun dev kulübü Chelsea ile eşleşti. Michael Ballack, John Terry, Claude Makelele, Frank Lampard, Joe Cole ve Didier Drogba’nın formasını giydiği Chelsea, Fenerbahçe karşısında turun mutlak favorisiydi. 

Sevilla’yı saf dışı bırakarak rüzgarı arkasına alan Fenerbahçe, Ülker Stadyumu’nda oynanan turun ilk maçına oldukça kötü başladı. Chelsea, henüz 9. dakikada Deivid de Souza’nın kendi kalesine attığı gol ile öne geçmeyi başardı. İlk yarı, Maviler’in 1-0 üstünlüğü ile sona erdi. 

Fenerbahçe’nin Brezilyalı teknik direktörü Zico, ikinci yarının hemen başında Colin Kazım-Richards’ı Uğur Boral’ın yerine oyuna dahil olarak maçın gidişatını tamamen değiştirdi. Dakikalar ilerledikçe oyunu Chelsea kalesine yıkan Fenerbahçe, aradığı golü ise 64. dakikada buldu. İkinci yarıda oyuna dahil olan Kazım-Richards, kaydettiği gol ile skorda dengeyi sağladı ve sarı-lacivertli taraftarları havaya sokmayı başardı. 80. dakikada ise sahneye çıkan Deivid de Souza, füzesiyle galibiyeti Fenerbahçe’ye getirdi. 

Fenerbahçe maçı 2-1 kazanırken, umutlarını da Londra’ya taşıdı fakat elenmekten kurtulamadı…

Fenerbahçe’nin Chelsea’yi 2-1 yendiği karşılaşmanın özet görüntüleri:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler