Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Gündem (20 Temmuz 2022): Tahran’da üçlü zirveden ne çıktı? & İstanbul Sözleşmesi tamamen rafa mı kalktı?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye konulu Astana Süreci Zirvesi için İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi. Liderler, zirvenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. PKK ve PYD’nin tüm ülkelerin ortak meselesi olduğunu belirten Erdoğan, “Milli güvenliğimize kasteden şer odaklarını Suriye’den söküp atmakta kararlıyız” dedi. Üçlü görüşme öncesi Erdoğan, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya geldi. Hamaney Erdoğan’a, olası bir askeri operasyonun bölgeyi istikrarsızlaştıracağını ve teröristlere fayda sağlayacağını söyledi. Ortadoğu uzmanı siyasetbilimci Arif Keskin, Tahran’daki zirvede yaşananları ve üç ülkenin ilişkilerinin geleceğini Gündem’de yorumladı.

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptal istemini reddetti. Karar ikiye karşı üç oyla alındı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Kadın Meclisleri ve kadın örgütleri İstanbul-Kadıköy’de Danıştay’ın kararını protesto etti. Avukat Selin Nakıpoğlu, Danıştay’ın kararını Gündem’de yorumladı ve bundan sonraki hukuki süreci anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Cübbeli Ahmet Hoca” adıyla bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün, “Selefi ve Vehhabi akımlarının Türkiye’deki camilerde yayıldığı” yönündeki iddialarına yanıt verdi. Diyanet, iddiaları reddetti ve konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: “Son günlerde bazı medya mecralarında yer alan ve Başkanlığımızı ‘Selefî-Vehhabi’ fikir akımlarının ülkemizde yaygınlaşmasına hizmet etmekle suçlayan haber ve paylaşımlar, gerçeği yansıtmaktan uzak olup son derece rahatsız edici ve üzücüdür.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.