Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da orman yangını: En az dört bölge tahliye edildi

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın yakınlarında yer alan Penteli Dağı’nda çıkan yangın kontrol altına alınamıyor. Yetkililer, sivil yerleşim alanlarını tehdit etmeye başlayan yangın nedeniyle en az dört bölgenin ve bir hastanenin tahliye edildiğini açıkladı.

Atina’ya 27 kilometre uzaklıktaki Penteli Dağı’nda salı (19 Temmuz) günü saat 17:30 sıralarında başlayan yangın kontrol altına alınamıyor. Gece saatlerinde şiddeti 80 kilometreye ulaşan rüzgar, yangın söndürme çalışmalarının zorlukla yürütülmesine neden oldu.

Akropolis’te yer alan ve ülkenin sembollerinden biri olan Partenon Tapınağı’nın yangın nedeniyle kırmızı ışıkla kaplandığı görüntüler sosyal medyada ilgi çekti.

Alevler Evia Adası’ndan da görülüyor

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, alevler 50 kilometre uzaklıktaki Evia Adası’ndan da görülebiliyor. Yunan basınında yer alan haberlere göre, yangında en az bir ev yandı. Evi yanan kişi hayatına son verdi.

Yangın söndürme çalışmalarına 420 itfaiye eri ve 85 mühendis katıldı. 24’ten fazla helikopter ve uçak da alevlerin üzerine su boşalttı ancak güvenlik sebebiyle operasyonlara gece saatlerinde ara verildi.

Yetkililer Drafi, Anthousa, Dioni ve Dasamari bölgelerinin tahliyesine yönelik talimat verdi ve diğer bölgelerin de tahliyeye hazır olmasını istedi.

Bir hastane ve Yunanistan Ulusal Gözlemevi de önlem amacıyla tahliye edildi. Penteli Dağı’na giden yollar ise kapatıldı.

İtfaiye Müdürlüğü Sözcüsü Yiannis Artopios, “Bugün zor bir gün. Yangın mevsiminin zirvesindeyiz ve güncel şartlar da yangınların çıkmasını ve yayılmasını kolaylaştırıyor“ dedi.

Başka ülkelerden itfaiye erleri de destek veriyor

Romanya’dan 28 itfaiye erinin de söndürme çalışmalarına destek olmak için geldiği yangının, çarşamba öğleden sonraya kadar sürmesi bekleniyor.

Almanya, Bulgaristan, Finlandiya, Fransa, Norveç ve Romanya’dan, 200’ün üzerinde itfaiye eri, Yunanistan’ın en sıcak ayları temmuz ve ağustos boyunca ülkede hazır bulunacak.

Geçen yıl 121 bin hektarlık yeşil alan yandı

2021’de son 30 senenin en sıcak hava dalgasını yaşayan Yunanistan, orman yangınlarında yaklaşık 121 bin hektar yeşil alan kaybetmişti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.