Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Borç erteleme faizi ve gecikme zammı arttı-Hazine, yurttaştan yüzde 30 faiz istiyor

Merkez Bankası’nın politika faizini açıklayacağı bugün (21 Temmuz), ekonomistler faiz indirimleri sonrasındaki makroekonomik dengesizliklere dikkat çekerken yurttaşların borçlarına uygulanan faizler artırıldı. Kamu borcunu erteleme faizinin ve gecikme zammının arttığı kararı, Resmi Gazete’de bugün yayımlandı. Tecil faizi yıllık yüzde 15’ten yüzde 24’e ve aylık gecikme zammı yüzde 1,6’dan yüzde 2,5’e çıkarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tebliğ ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48. maddesinde değişikliğe gitti, yıllık yüzde 15 olarak uygulanan yıllık tecil faizi yüzde 24’e çıkarıldı. Buna göre, kamu borcu için yapılan erteleme işlemlerinde hesaplanarak, vadesi geldikçe ödenen faiz tutarını ifade eden tecil faizi, bugünden itibaren gerçekleştirilen işlemlerde yıllık yüzde 24 olarak uygulanacak. Tebliğden önce tecil edilen amme alacaklarında, şartlara uygun olarak ödeme devam ettiği sürece yüzde 15 olarak hesaplanan tecil faizi geçerli olacak.

Cumhurbaşkanı kararı ile aynı kanunun 51. maddesinde yapılan değişiklikle, vadesinde ödenmeyen borçlar için gecikme zammı aylık yüzde 1,6’dan yüzde 2,5’e çıkarıldı. Böylece yıllık gecikme faizi yüzde 19,2 iken, yüzde 30 oldu. Merkez Bankası bankalara yüzde 14 ile borç verirken, Hazine yurttaştan yüzde 30 faiz istiyor.

“AKP bütçeyi boşaltıyor, faize yükleniyor”

CHP Parti Meclisi ve Ekonomi Masası üyesi Özgür Karabat, faiz artırılmasının en önemli sebebinin enflasyon olduğuna işaret etti ve “AKP bütçeyi boşaltıyor, faize yükleniyor. Faiz borcu büyüdükçe, bütçe kontrolden çıkıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.