Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ın kuzeyindeki saldırıda en az sekiz sivil öldü: Bağdat Ankara’yı, Ankara PKK’yı sorumlu tutuyor

Irak’ın kuzeyindeki Duhok bölgesinin Zaho ilçesinde bulunan bir tatil köyüne düzenlenen saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu en az sekiz sivil hayatını kaybetti. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tutarken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise saldırının terör örgütü kaynaklı olduğunu öne sürdü, faillerin açığa çıkarılması için işbirliği çağrısında bulundu.

İzleyin: Kuzey Irak’a saldırı – Aydın Selcen yorumluyor

Irak’ın Duhok bölgesindeki saldırıda Reuters’a göre ikisi çocuk en az sekiz kişi; AFP’ye göre ise aralarında turistlerin de bulunduğu en az dokuz kişi hayatını kaybetti.

Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı, bombaların şelalelerin bulunduğu alana peş peşe düştüğünü belirtti ve “Yerde yatan çocukları gördüm. Hayatımda hiç görmediğim bir sahneydi bu” dedi. Ajansın verdiği bilgilere göre bir yaşındaki bir çocuk da saldırıda hayatını kaybetti. Saldırının ardından Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin talimatı ile bölgeye bir heyet gönderildi. Heyet, bombardıman bölgesinde incelemelerde bulundu.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi tarafından paylaşılan resmi açıklamada, öldürülenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu vurgulanırken, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin bir ifade yer almadı. Saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tutan Kazımi, karşılık verme haklarını saklı tuttuklarını ve vatandaşlarını korumak için her türlü önlemi alacaklarını belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de saldırıyı kınadı.

Irak, Ankara’ya büyükelçi atama sürecini durdurdu

Irak devlet ajansı INA, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’nin Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrılıp nota verilmesi için talimat verildiğini yazdı. Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Bağdat’a çağrılırken, Irak’ın Ankara’ya yeni büyükelçi atama sürecinin de askıya alındığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) da saldırıyı “şiddetle kınadığını” açıkladı. Saldırıda sekiz kişinin öldüğü, 23 kişinin de yaralandığı belirtilirken Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunuldu.

BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Pleasschaert, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Topçu ve roket saldırıları Irak’ta artık normal bir durum haline mi gelecek? Bu, çıkarların gözetilmesi yolunda çok tehlikeli bir yol” dedi.

Ülkelerden kınama açıklamaları

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da olayın yakından izlendiğini açıkladı. Price, Vaşington’un pozisyonunun “Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi” yönünde olduğunun altını çizdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın saldırıya ilişkin yayımladığı açıklamada, “Birleşik Krallık, saldırının yol açtığı kayıpları protesto ediyor ve Irak Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere Irak’ın istikrarını desteklemeye devam ediyor” denilirken soruşturma için Irak’a yardım edilebileceği vurgulandı.

Saldırıya ilişkin bir başka kınama ise İran’dan geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Irak’ın güvenliğini desteklediklerini belirterek, “hiçbir yardımın esirgenmeyeceğini” söyledi.

Protestolarda Türk bayrağı yakıldı

Irak’ın Kerbela kentindeki vize merkezi önünde protestocular tarafından Türk bayrağı yakılırken Bağdat ve Nasıriye’de de protesto gösterileri düzenlendi.

Dışişleri: “Terör örgütü kaynaklı”

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı dün akşam (20 Temmuz) saatlerindeki açıklamasında Zaho’daki saldırıda hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı ve “Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır” dedi. Gerçeğin açığa çıkarılması için her türlü adımın atılacağını savunan bakanlık, Bağdat hükümetine sorumluların açığa çıkarılması için işbirliği çağrısında bulundu:

“Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir.

Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için işbirliği yapmaya davet ediyoruz.”

Çavuşoğlu: “TSK’dan aldığımız bilgiye göre sivillere saldırı olmadı”

Saldırı hakkında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün (21 Temmuz) TRT Haber’de katıldığı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Zaho’da öldürülenlere rahmet dileyen Çavuşoğlu, “İhtiyaç duyulursa yaralıları Türkiye’ye getirebileceğimizi de söyledik. Türkiye’nin hiçbir zaman sivillere yönelik karşı bir saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünya bilir. TSK’dan aldığımız bilgiye göre sivillere saldırı olmadı” diye konuştu.

Irak yönetimi ile de “terörle mücadele kapsamında” işbirliği yapmak istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini düşündüğümüz bu hain saldırı neticesinde Irak makamlarıyla işbirliği yapabileceğimizi de açıkladık. Bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz. Bu sis perdesi aralanmadan Türkiye’ye yönelik açıklamaları reddediyoruz.”

“Bir grup hadsiz bayrağımızı yaktı”

Dün Irak medyasında protestocuların Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde eylem yaptığı ve Türk bayrağını yaktıklarına ilişkin haberler vardı. Büyükelçilik binasına herhangi bir saldırı yapılmadığını ancak Türk bayrağının yakıldığını aktaran Çavuşoğlu, gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını ve yas ilan edildiğini açıkladı: “Büyükelçiliğimize herhangi bir girme söz konusu değil. Irak makamları gerekli güvenlik tedbirlerini her yerde aldılar. Bir grup hadsiz vize ofisimizde asılı bayrağımızı yaktılar. Onun dışında eski büyükelçiliğimizin önünde bir gösteri oldu, daha sonra dağıldılar. Bugün Irak’ta bir günlük yas ilan edildi. Büyükelçiliğimizde bayrağı yarıya indirdik, Irak’taki yasa tüm misyonlarımızla birlikte katılmış olduk.”

HDP’den açıklama: “İkinci Roboski”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) de saldırı hakkında yazılı açıklama yaptı. Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada Zaho’daki saldırı “ikinci Roboski” olarak nitelendirildi ve 12 kişinin hayatını kaybettiği öne sürüldü. Saldırıdan iktidarı sorumlu tutan HDP yönetimi, “Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir” dedi.

Babacan: “Irak ile işbirliğine gidilmeli”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Zaho’da hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi ve Türkiye’nin söz konusu saldırının aydınlatılması için Irak ile işbirliği yapması gerektiğini yazdı.

Davutoğlu: “Gerekli açıklamalar yapılmalı”

Eski Dışişleri Bakanı ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da sosyal medya hesabından benzer bir mesaj yayımladı:

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.