Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 148. gün: ABD’ye göre savaşta en az 15 bin Rus askeri öldü, Zelenskiy’nin eşi ABD’den hava savunma sistemi talep etti

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. CIA Direktörü William Burns, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) istihbarat raporlarına dayandırdığı açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’da 15 bine yakın asker kaybettiğini belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin eşi Olena Zelenska, ABD’den daha fazla silah istedi ve “Bu terörü durdurmamıza yardım edin” dedi.

William Burns

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Colorado’da düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu’nda Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş hakkında konuştu. Burns, ABD’nin tahminlerine göre Rusya’nın Ukrayna’da 15 bin asker kaybettiğini ve yaralı sayısının da 45 bine ulaştığını söyledi. Ukraynalıların da acı çektiğini belirten Burns, savaşta 15 bine yakın Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi:

“Kayıplar konusunda net bir sayı yoktur genellikle aralıklar vardır. ABD istihbaratının en son tahminleri 15 bin civarında ölü ve muhtemelen bunun üç katı kadar da yaralı olduğu yönünde. Ukraynalılar da çok kayıp verdi. Muhtemelen bundan biraz daha az.”

Moskova yönetimi ise 24 Şubat’tan bu yana devam eden savaşta ne kadar kayıp verdiğini halen açıklamadı. Rusya’dan 25 Mart’ta gelen en son resmi açıklamaya göre Ukraynalı askerler, bin 351 Rus askerini öldürdü. Kiev hükümeti ise haziran ayında günde 100 ila 200 Ukrayna askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

“Putin’in hasta olduğuna dair kanıt yok”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sağlığıyla ilgili söylentilere de yanıt veren Burns, Rus liderin hasta olduğuna dair açıklamaları yalanladı:

“Putin’in sağlığı hakkında çok sayıda söylenti var fakat görünüşüne göre fazla sağlıklı.”

Zelenskiy’nin eşi ABD’den silah talep etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin eşi Olena Zelenska, dün (20 Temmuz) ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin daveti üzerine ABD Kongresi’nde konuştu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini, “Rusya’nın Açlık Oyunları” olarak nitelendiren Zelenska, Kiev’i savunmak için daha çok silah ve hava savunma sistemi talep etti.

“Sizlere bugün burada bir first lady olarak değil, bir anne ve kız çocuğu olarak hitap etmek istiyorum” diyerek sözlerine başlayan Zelenska, Ukrayna’da Rus birlikleri tarafından öldürülen çocukların fotoğraflarını ve videolarını gösterdi. ABD’ye savaşta Ukrayna’ya verdiği destek için teşekkür eden Zelenska, “Rusya öldürürken, Amerika hayat kurtarıyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Sizden silah istiyorum. Bu silahlar başka birinin toprağına saldırı için değil. Bizim toprağımızı korumamız ve hayatta kalmamız için kullanılacak. Sizden hava savunma sistemleri istiyorum ki Rus füzeleri kimseyi öldürmesin, bebek arabalarında çocuklar ölmesin.”

Savaşa dair diğer gelişmeler ise şöyle:

  • Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya uzun menzilli silah göndermesinin ardından Moskova’nın coğrafi hedeflerinin genişleyeceğini söyledi. Moskova’nın Ukrayna’nın doğusunun ardından güneyine de odaklanacağını belirten Lavrov, “Artık coğrafya farklı. Sadece Donetsk ve Luhansk değil. Herson, Zaporijya ve bir dizi başka bölgeyi de hedefliyoruz” diye konuştu.
  • Ukraynalı yetkililer, Rus birliklerinin ülkenin doğusundaki Harkov’a düzenledikleri füze saldırıları sonucunda üç kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
  • ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu hafta içinde ABD envanterinden Ukrayna ordusuna yeni bir destek paketi çıkaracaklarını ve bu pakette dört adet Yüksek Performanslı Topçu Roket Sisteminin olduğunu belirtti.
  • Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’yı desteklemek için 500 milyon euroluk yeni bir yardım paketi açıklayacak. Öte yandan AB ülkeleri, Rusya’ya altın ihracatını yasaklayan ve bireyleri ve kurumları hedef alan yeni bir yaptırım paketi üzerine anlaştığını duyurdu.

Kaynak: Reuters, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.