Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşayan efsane Magnus Carlsen “Yokum” dedi: 31 yaşındaki satranç oyuncusu bundan sonraki dünya şampiyonalarına katılmayacağını açıkladı

Satrançta dünya 1 numarası ve beş kez dünya şampiyonu olan 31 yaşındaki Norveçli büyük usta Magnus Carlsen artık dünya şampiyonalarına katılmayacağını ilan etti.

Beş kez “dünya şampiyonu” olan Magnus Carlsen, sponsoru Unibet aracılığıyla aylardır süren spekülasyonları sona erdirerek bundan sonra “dünya şampiyonalarına” katılmayacağını açıkladı. 31 yaşındaki Norveçli büyük usta katıldığı podcastte, emekli olmadığını ancak “dünyanın en iyisi olmayı ve dünya şampiyonalarını” artık umursamadığını söyledi.  

10 yıldan uzun bir süredir dünya 1 numarası unvanının sahibi olan Carlsen, satrancın en üst düzey organizasyonuyla aşk-nefret ilişkisi yaşıyor. Carlsen, geçen yılın başlarında, “2021 Dünya Şampiyonası’nda oynayacağım ve kazanırsam bir sonrakinde oynayıp oynamayacağım belli değil” açıklamasını yapmıştı. 2021’de Dubai’de Ian Nepomniachtchi’ye karşı kazandıktan sonra sponsoru Unibet için, arkadaşı Magnus Barstad’a verdiği podcast röportajında ise “Eğer Adaylar Turnuvası’nı Alireza Firouzja’dan başkası kazanırsa, sonraki dünya şampiyonasında oynamayacağım” demişti. 

19 yaşındaki Alireza Firouzja, Adaylar Turnuvası’nı altıncı bitirebildi. Magnus Carlsen bunun üzerine “Magnus Effect” adıyla kaydettiği bir başka podcastte, dünya şampiyonası macerasının şimdilik sona erdiğini ilan etti. Carlsen şöyle konuştu:

“Bu bir yıldan fazladır düşündüğüm bir şeydi. Ekibimdeki insanlarla ve FIDE (Dünya Satranç Federasyonu) ile konuştum. Ian ile de konuştum. Sonuç şu ki başka bir maç oynamak için motivasyonum yok. Sadece kazanacak çok şeyimin olmadığını hissediyorum. Oynamak için herhangi bir eğilimim yok ve oynamayacağım.”

Carlsen, FIDE Başkanı Arkadiy Dvorkovich ve FIDE Genel Direktörü Emil Sutovsky ile Adaylar Turnuvası’nın son hafta sonunda Madrid’de 40 dakikalık bir görüşme yaptı. Norveçli satranççı görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Birçoklarının bildiği gibi, Adaylar Turnuvası’nın sona ermesi için Madrid’deydim. Turnuva sona erdikten sonra FIDE’den Dvorkovich ve Sutovsky ile konuşmak için görüşmeyi kabul ettim. Toplantıda herhangi bir talebim ya da önerim olmadı. Onların ise bazı önerileri oldu. Önerilerinin bir kısmını beğensem de bir kısmını da beğenmedim. Benim orada olmamdaki amacım bir sonraki dünya şampiyonasında yer almayacağımı söylemekti. Bu hususta küçük bir sohbet yaptık” dedi.

Magnus Carlsen’in katıldığı röportajdan bazı satırbaşları

Magnus Carlsen, 2010  yılının Kasım ayından bu yana dünyanın en iyi satranç oyuncusu olarak gösteriliyor. 2011 Adaylar Turnuvası’nı terk ettiği günden beri satranç dünyasını şaşırtan oyuncu, sistem hakkındaki şikayetlerini bildirdiği bir mektup yayımlamış ancak açıklamalarını çok az kişi ikna edici bulmuştu. Carlsen sonrasında bunun motivasyonla ilgili olduğunu itiraf etmişti. 31 yaşındaki grand master, “Dünya şampiyonluğu unvanı bana birçok kapı açtı ve bir noktada Adaylar Turnuvası’na katılacak oyunculara bir şans vermeye karar verdim, bundan mutluyum” demişti.

Magnus Carlsen’in şampiyonlukları

Magnus, hem kendisi hem de Vladimir Kramnik’in kaybettiği son tur mücadelelerinde gerilim yaşadıktan sonra, turnuvada zafere ulaştı. Carlsen’in satrançtaki dominasyon dönemi 2013’te Hindistan’ın Chennai kentinde 10. oyunda Vishy Anand ile berabere kalarak 6.5-3.5 ile şampiyonluğunu ilan ettiği 22 Kasım 2013’te başladı. 

Magnus Carlsen’in 2013’teki şampiyonluğu sonrasındaki paylaşımı:

Dünya şampiyonu unvanı için mücadele ettiğin dokuz yılda, hedeflerinin ne kadarına ulaştın?

“Adaylar Turnuvası’nın üzerinden dokuz yıl geçti. Söylemesi zor, sadece bir kez olsun kazanmaktan başka bir hedefim olduğunu zannetmiyorum. Sonrasında ise motive olduğum sürece unvanı koruyacağımı düşündüm. Dürüst olmak gerekirse 2016’da çok motivasyonum yoktu. O maçı güzel oynadığımı hissediyorum çünkü diğer insanlar bana güvenmişlerdi. Bana güven duyulması iyiydi, onların suçu değildi. Bu sorumluluğu hissettiğimde ise her şey benim elimdeydi.”

New York’taki karşılaşma her şeyin sonu olabilirdi. Yedi beraberlikten sonra Sergey Karjakin dört maç kala liderliği ele geçirmişti. 

İşlerin kötüye gittiği hissi, Carlsen’in maç sonrası basın toplantısından çıkmasıyla tamamlandı ancak büyük usta geri döndü ve tie-breaklerde kazandı.

Klasik satrançta 12 beraberliğin sonrasında 2018’de Fabiano Caruana’ya karşı aldığın galibiyeti en keyifli karşılaşma olarak tanımlıyorsun. Neydi seni eğlendiren?

“Maçlar zaman zaman ilginç, bazen de biraz eğlenceli oldu. Kendi adıma en eğlenceli maç muhtemelen 2018’deki idi. En ilginç olanı buydu ve benim için de stresli anlar vardı. En yakın giden karşılaşmaydı ve kaybetmenin çok kötü olacağını hissetmiştim. Düşündüğümde diğer maçların hiçbirini kaybetmem felaket olmazdı. Ama genel olarak, dünya şampiyonası karşılaşmalarından ayrılmanın vakti geldiğini hissediyorum. Gelecek bir geri dönüş olabilir ancak buna söz veremem.”

Magnus Carlsen, 2014 yılında Rusya’nın Soçi kentinde Vishy Anand’a karşı aldığı şampiyonluğun ardından Garry Kasparov’a atıfta bulundu. “İki gitti beş kaldı” diyen Carlsen, yedi şampiyonluğu bulunan Kasparov’u yakalamak için gereken yedi şampiyonluğu hatırlattı.

Kasparov’un cevabı ise şöyle oldu: “Magnus ‘2 gitti, 5 kaldı’ diyerek benim 7 dünya şampiyonluğuma atıfta bulunuyor. Ona şans diliyorum.”

“2014’teki maçtan sonra bir paylaşımım vardı. ‘İki gitti beş kaldı’. Şimdi bunun sadece insanlara takılmak için olduğunu itiraf edebilirim. Hiçbir zaman yedi şampiyonluk hedefim olmadı. Tüm bunlarla ilgili şeyleri anlayabiliyorum. Ama dürüst olmak gerekirse, son maçın sonucuna göre şampiyon olup beş şampiyonluk ile ayrılacaktım, ya da dört şampiyonlukta kalacaktım. Birçok insan hayatlarını sürekli aynı işleri yaparak geçirmek zorunda olurken, bu konumda olduğum için kendimi çok ayrıcalıklı hissediyorum. Ama beş ya da dört şampiyonluk benim için hiçbir şey ifade etmiyordu. Yaptığım işten memnundum, maçı kaybetmediğim için mutluydum, hepsi bu kadar.”

Peki Magnus Carlsen satrançtan emekli oluyor mu?

“Bunu belirgin bir şekilde ifade etmeliyim ki satrançtan emekli olmuyorum. Bugünün geç saatlerinde Grand Chess Tour oynamak için Hırvatistan’a gidiyorum. Oradan sonra da olimpiyatlarda mücadele etmek için Chennai’ye gideceğim. Bu çok eğlenceli olacak, Norveç takımı dört numaralı seri başı olarak yer alıyor. Sonrasında da Miami’ye FTX Crypto Cup ve hemen ardından bir başka Grand Chess Tour etkinliği olan Sinquefield Kupası’na katılmayı düşünüyorum. Yani evet önümde satranç oynamak için çok fazla turnuva var. Turnuva oynamaktan keyif alıyorum. Bu turnuvalardan, dünya şampiyonasından olduğundan daha fazla zevk alıyorum. Yakında zamanda emekliye ayrılacağımı düşünmüyorum.”

Magnus Carlsen şu anda 2864 reyting puanına sahip. Kariyerinde en yüksek 2882 puanı gördü ve bu bir rekor. Rekorunu geliştirmek senin için en büyük motivasyon kaynağı mı?

“Umarım diğer büyük hedeflerimden olan yani 2900 reytinge yaklaşabilmeyi istiyorum. Bu zor olacak ancak en azından bu yıl sıralamamı korumayı başardım. Bu hedef zor olmasına rağmen, daha önceki hedeflerden daha zor değil. Sadece doğru şeyleri yapmaya çalışacağım. Sürece güveneceğim ve zevk alacağım. 2011, 2012 ve 2013’ün başlarında olduğum yere geri dönmekten heyecan duyuyorum. Gelişmeye, daha iyi olmaya çalışıyorum. Doğru şeyleri yapıyorum, turnuvalarda yer alıyorum. Dünyanın en iyisi olmayı sürdürüyorum. Dünya şampiyonasını umursamıyorum.” 

Magnus Carlsen’in dünya şampiyonasında yer almayacak olması satrançta yeni bir dönem anlamına geliyor. Onun olmadığı turnuvada 17. farklı “dünya şampiyonu”nu göreceğiz!

Carlsen’in olmadığı noktada Adaylar Turnuvası şampiyonu Ian Nepomniachtchi ve bir önceki dünya şampiyonası ikincisi Ding Liren en önemli favoriler.

Son altı maçta dört galibiyet elde eden Liren, Hikaru Nakamura ve Teimour Radjabov’un yarım puan önüne geçerek Adaylar Turnuvası’nda ikinci oldu. Bu şimdi gelecek turnuvada dünya 2 numarası Ian Nepomniachtchi’ye karşı 2 milyon euro ve dünya şampiyonluğu karşılaşması anlamına geliyor. Rus satranç oyuncusu Sergey Karjakin turnuvalardan yasaklanana kadar Adaylar Turnuvası’na bile katılım hakkı kazanamayan Ding için bu, inanılmaz bir sonuç.

Verdiği kısa röportajda Ding, “İnanması zor, biraz sakinleşmem gerekiyor” dedi. 

Rekabet hız kesmeden devam ediyor

Carlsen’in turnuvaya katılmama kararından sonra, satranç dünyasında yayılan şok dalgasını göreceğiz. Ancak onun söylediği gibi duraklamaya vakit yok. Kısa süre içinde, Hırvatistan’ın Zagreb kentinde SuperUnited Rapid & Blitz turnuvasında oynayacak. İlk turdaki rakibi daha önce yenmediği bir isim değil. Ancak bu defa dünya şampiyonluğu unvanını korumak için Ian Nepomniachtchi’ye karşı mücadele etmeyecek.

Kaynak: Chess.com, Welcome to The Magnus Effect podcast

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.