Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, Millet Partisi’nin Millet İttifakı’na açtığı isim davasını yersiz buldu

Millet Partisi, isminde yer alan “Millet” ibaresinin “altılı masa” tarafından ittifak ismi olarak kullanılmasının tedbiren durdurulması ve bu ismin kullanılmaması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Mahkeme, “Millet İttifakı” unvanının hukuki varlığından söz edilemeyeceği için talep hakkında karar verilmesine yer olmadığına oybirliği ile karar verdi.

Millet Partisi itiraz dilekçesinde, partilerinin isminde yer alan “Millet” ibaresinin “Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi ile Saadet Partisi tarafından oluşturulan ittifakça kullanılmasının 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 96. ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 29. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek Protokollerinin ilgili hükümlerine aykırılık teşkil ettiği”ni öne sürdü. Bu durumun kamuoyu tarafından yanlış anlaşılmalara ve karışıklığa yol açtığına dikkat çekilen başvuruda, adı geçen siyasi partilerin oluşturduğu ittifakça kullanılan ibarenin Millet Partisi’nin ismi ile seçmeni yanıltacak şekilde benzer olduğu belirtilerek söz konusu ibarenin ittifakça kullanılmasının tedbiren durdurulması ve bu ibarenin kullanılamayacağına karar verilmesi talep edildi.

Karışıklığa yol açmıyorsa kullanabilir

Bir partinin siyasi partisi siciline kayıtlı başka bir partinin ismini aynen veya karışıklığa yol açacak şekilde kullanmasının yasaklandığını hatırlatan AYM, karışıklığa yol açmaması şartıyla kullanılmasında ise herhangi bir engel bulunmadığını belirtti. Mahkeme kararında seçim ittifakına ilişkin temel düzenlemeler hatırlatılarak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde genel başkanlarının imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü yüksek seçim kuruluna teslim edecekleri söylendi. İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu’na bir ittifak unvanı bildirmesi halinde söz konusu unvanın varlığından söz edilebileceği dolayısıyla “Millet İttifakı unvanının hukuki varlığından söz edilemeyeceği” kaydedildi.

Hukuken var olmayan bir oluşum

AYM kararında “Hukuken var olmayan bir oluşum ile ilgili olarak Millet Partisi tarafından yapılan başvurunun incelenebilmesi imkan bulunmamaktadır. ‘Millet’ ibaresinin ittifak ismi olarak kullanılmasının tedbiren durdurulmasına ve bu ismin kullanılmayacağına karar verilmesine yer yoktur” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.