Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BBC, Prenses Diana röportajı için asılsız iddialarla suçladığı kraliyet dadısına tazminat ödeyecek

BBC, Prenses Diana ile bir röportaj şansı elde edebilmek için, hakkında asılsız iddialarda bulunduğu gerekçesiyle Prens William ve Prens Harry’nin dadısı Alexander Pettifer’a tazminat ödeyecek.

Prenses Diana ile 1995 yılında bir röportaj gerçekleştirebilmek için Prens William ve Prens Harry’nin dadısı Alexander “Tiggy” Pettifer’a yönelik asılsız iddialarda bulunan BBC’nin, kraliyet bakıcısına tazminat ödeyeceği açıklandı.

Tiggy Legge-Bourke veya kısaca Tiggy ismiyle bilinen Pettifer hakkında Prens Charles’la bir ilişkisi olduğu ve kürtaj yaptırdığına dair iddialar ortaya atılmıştı. İngiltere’de yargıtay seviyesindeki mahkeme, Pettifer’ın itibarının iadesine hükmetti.

1995’te BBC’nin Panorama programını sunan gazeteci Martin Bashir’in, Prenses Diana’nın güvenini kazanmak ve röportaj yapabilmek için bu konuya ilişkin sahte belgeler ürettiği ortaya çıkmıştı.

BBC, olaylardan üzüntü duyduğunu açıkladı

Prens Charles ile Prenses Diana’nın boşanmasından üç yıl sonra yapılan ve Birleşik Krallık’ta 22,8 milyon kişi tarafından izlenen röportaj, kraliyet ailesinin “mutlu, şefkatli ve beraber imajını paramparça eden bir bomba” olarak değerlendirilmişti.

Pettifer’ın avukatı Louise Prince söz konusu iddiaların geçmişte “ciddi kişisel sonuçlar” doğurduğunu söyledi. BBC ise dünkü (21 Temmuz) açıklamasında röportajın Pettifer ve ailesi üzerinde yarattığı “ciddi ve uzun vadeli zarar için derin üzüntü” duyduklarını belirtti.

İddialar asılsız çıktı

Mahkemede okunan üzerinde uzlaşılmış açıklama metninde “Davacının Galler Prensi Hazretleri ile bir ilişki yaşadığı ve bu ilişkinin kürtajla sonuçlanan bir hamilelik içerdiğine dair oldukça ciddi ve tamamen asılsız iddialar uydurulmuştur” ifadeleri yer aldı.

Avukat Prince, müvekkilinin iddiaların kaynağını geçen 25 yıl boyunca bilmediğini ancak “bu yanlış ve kötücül suçlamaların muhtemelen BBC Panorama’nın Galler Prensesi Diana ile özel bir röportaj elde etmek istemesinden doğduğunu” belirtti.

Prince, “BBC’nin bu iddiaların tamamen yanlış ve asılsız olduğunu kabul etmesi” sonucunda eski kraliyet dadısının rahat bir nefes aldığını dile getirdi. BBC’nin, Pettifer’a tazminat ödeyeceği ve hukuki masraflarını karşılayacağı açıklandı. Tazminatın miktarı ise kamuoyuyla paylaşılmadı.

BBC röportajı bir daha yayınlamayacak

Duruşmanın ardından BBC Genel Müdürü Tim Davie, Prenses Diana’nın kandırılışı ve röportajın herkes üzerinde yarattığı yıkıcı etki sebebiyle kurumun Pettifer’dan, Galler Prensi’nden, Prens William ve Prens Harry’den özür dilediğini hatırlattı. Davie, röportajın BBC tarafından bir daha yayınlanmayacağına ve başka yayıncıların kullanımı için lisans sağlanmayacağına yönelik bir karar aldıklarını da sözlerine ekledi.

Prenses Diana ile röportajının ardından bir ödül kazanan Bashir, geçen yıl “Diana’ya asla zarar vermek istemedim, zarar verdiğimizi de düşünmüyorum” demiş, Prenses Diana’yı kandırdığı için Prens William ve Prens Harry’den özür dilemişti. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.