Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Serie A’da mucizenin adı Salernitana

İtalya Serie A’dan düşmesine kesin gözüyle bakılan Salernitana mucizesini Hasan Hüseyin Alimoğlu yazdı. Neydi bu küçük takımın hikayesi, nasıl en elit seviyede mücadele etmeye hak kazandılar, 1998’de yaşadıkları travma neydi… Hepsinin cevabını yazıda bulacaksınız.

Serie A’da mucizenin adı Salernitana

Franck Ribery bisikletinin pedallarını hızla çevirirken 23 yıllık bir travmanın izlerini sildiğinin farkında mıydı acaba? 1998 yılında etkileri kolay kolay atlatılamayacak şekilde küme düşen Salernitana, bu sezon mucize eseri kümede kalmayı başardı. Ve biz bu seneki epik kümede kalma hikayesini anlatmak için 1998 yılında yaşanan o travmadan yola çıkıyoruz. Tıpkı düştüğümüz yerlerin, hikayemizdeki mutluluğu anlamlı kıldığı gibi… Ne diyordu “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” filminde Hacı: Hayat futbola fena halde benzer… 

1998’de 50 yıl sonra İtalya Serie A’ya çıkan Salernitana için lig oldukça zor geçer. Kendilerini lige çıkaran hocaları Delio Rossi’nin görevine sezon ortasında Başkan Aniello Aliberti tarafından biri başarısız bir girişim olmak üzere iki defa son verilir. İlk girişimi takımın ateşli taraftar grubu Ultras engeller. Bunu şimdiki gibi bir sosyal medya çalışmasıyla yaptıklarını düşünüyorsanız feci halde yanılıyorsunuz. Bizzat Aliberti’nin yeni hoca Oddo’yu tanıttığı basın toplantısını basar, başkanı ve yeni hocayı tartaklarlar. Bunun üzerine Aliberti geri adım atmak zorunda kalır ve Rossi görevine devam eder. Yaşanan bunca olayın ardından takımın performansında bir değişiklik olmayınca Rossi’nin de onu destekleyenlerin de dayanağı kalmaz ve Başkan Aliberti’nin Oddo’yu takımın başına getirmesine sessiz kalmak zorunda kalırlar.  

Takımı devraldıktan sonra Oddo, takımın kümede kalma ihtimalini son haftaya kadar canlı tutmayı başarır. Son hafta Salernitana’nın ligde kalmak için Piacenza’yı mağlup etmesi ve şampiyonluğun bir numaralı adayı Milan’ın da Perugia’yı geçmesi gerekir. Milan beklenildiği gibi rakibini mağlup ederek şampiyonluğunu ilan eder ancak Salernitana kazanması gereken maça oldukça tutuk başlar ve mücadeleden 1-1’lik sonuçla ayrılır. 50 yıl sonra lige çıkmayı başaran Salernitana için Serie A macerası çok kısa sürer.

Maçın ardından yaşananlar ise İtalya futbolu için bir kara lekedir. Salernitanalı oyuncular, Piacenzalıları kendilerini küme düşürmekle suçlayarak rakip futbolculara saldırırlar. Yaşanan arbede sahanın içinden tünele ve hatta soyunma odalarına kadar taşar. Saha dışında ise daha önce başkanı dahi tartaklayan ateşli taraftar grubu Ultras sahneye çıkar. Piacenza sokaklarında başlayan olaylar, bazı dükkanların yağmalanmasına kadar varır. Ancak tüm bu yaşananların içinde en trajedik olanı ise dört taraftarın yaşamını yitirmesi olur. Salerno’ya geri dönüş yolunda içinde bulundukları treni ateşe veren holiganlar, dört genç Salernitanalının hayatlını kaybetmesine sebep olur. Futbolun kötü arkadaşı holiganlığın 90’lı yıllarda aldığı onca candan dördüdür bu gençler. 

Salernitana’nın dönüşü!

Bu travma dolu finalden tam 23 yıl sonra Salernitana İtalya Serie A’ya geri döner. Lige çok kötü başlayan Salerno ekibi ocak ayına kadar çıktığı maçlarda sadece 7 puan toplar. Ocak ayından itibaren toparlanma belirtileri gösteren Salernitana son maça kadar kümede kalma ümitlerini diri tutar. Udinese ile karşılaşacak olan Salernitana maçı kazanması halinde kümede kalmayı garantileyecektir. Ancak kaybetmesi durumunda en yakın rakibi Cagliari’nin ligin sonuncusu Venezia ile oynayacağı maçın sonucuna bel bağlamak durumunda kalacaktır. Bu acayip hikayenin 23 sene önce yaşanan travma ile benzerliği ligin son maçı olan Udinese karşılaşması öncesi bir korku dalgası yaratır. Salernitana tarafının korkusu gerçeğe de dönüşür.

Son haftaya amaçsız ve iddiasız giren Udinese, ölüm kalım maçına çıkan Salernitana karşısında mücadeleyi 4-0 kazanır. Ancak bu sefer Salernitana’nın imdadına hiçbir iddiası kalmayan lig sonuncusu Venezia yetişir. Cagliari ile 0-0 berabere kalan Venezia, Salernitana’yı ligde tutar. 23 yıl sonra bu sefer talihin Salernitana tarafına gülmesi futbolun geç ödenmiş bir borcudur. Efsane futbolcu Frank Ribery, takımının 1 puan ile kümede kalmasını Salerno sokaklarında bisiklet sürerek kutlar.

Gelecek sezona daha güçlü bir kadroyla hazırlanan Salernitana, ligin son haftasına yine topun ağzında mı girecek şimdiden bir yorum yapmak zor. Çünkü Salernitana’nın bir sözlük karşılığı olsaydı mutlaka bu olurdu:

SÜRPRİZ!

Yazan: Hasan Hüseyin Alimoğlu

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.