Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siverek’te tarlada taş temizliği yapılırken, naylon içinde kemikler bulundu- İHD: “Sürecin takipçisi olacağız”

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin köyüyken Hilvan ilçesine bağlanan ve Bucak Aşireti üyelerinin yaşadığı Tutumlu Köyü’nde arazi ıslah çalışması yapılırken, bir tarlada naylon içinde kemikler bulundu. Üç erkeğe ait olduğu belirlenen kemikler jandarma tarafından savcılığa teslim edilirken, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şube Başkanı Av. Mustafa Vefa, 1990’lı yıllarda Siverek-Hilvan arasında kaybedilen kişilerin ailelerini İHD’ye başvurmaya çağırdı. Vefa, pazartesi (25 Temmuz) günü daha önce kendilerine başvuran aileler ile birlikte savcılığa dilekçe vereceklerini söyledi.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin köyüyken 2017’de Hilvan ilçesine bağlanan Tutumlu’da (Erobok) taşlı arazilerin ıslahı için bir hafta önce başlatılan çalışmada, naylon içinde insan kemikleri bulundu. Durumun jandarmaya bildirilmesiyle yapılan araştırmada, bulunan kemiklerin üç erkeğe ait olduğu tespit edildi. Savcılık konu ile ilgili soruşturma başlattı.

İHD: “Pazartesi günü kayıp yakınlarıyla savcılığa başvuracağız”

Kemiklerin bulunmasından sonra İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şubesi de harekete geçti. Medyascope’a konuşan İHD Şanlıurfa Şube Başkanı Av. Mustafa Vefa, “Kemikler naylona sarılı vaziyette bulunmuş. Köylüler, dün jandarmaya haber vermiş ve jandarma köye gelerek kemikleri toplayıp savcılığa teslim etmiş. Köy daha önce Bucak aşiretine bağlı bir köydü. En az üç insana ait kemikler bulunmuş. Daha önce bu bölgede kaybedilen kişilerin aileleri tarafından bize yapılan başvurular vardı. O başvuran aileler ile pazartesi (35 Temmuz) günü savcılığa başvurarak, soruşturmanın genişletilmesini, arazide detaylı kazı yapılmasını isteyeceğiz ve DNA testi için girişimlerde bulunacağız. Çalışmaların Minnesota Protokolü’ne göre yapılmasını istiyoruz. Ayrıca, 1990’lı yıllarda o bölgede kaybedilen kişilerin ailelerinin de bize başvurmalarını istiyoruz. Sürecin takipçisi olacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.