Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2023 Eurovision Şarkı Yarışması Ukrayna yerine İngiltere’de düzenlenecek

2023 Eurovision Şarkı Yarışması, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle İngiltere’de düzenlenecek. Bu yıl düzenlenen şarkı yarışmasını Ukrayna kazanmış fakat ülkede devam eden Rus saldırıları nedeniyle yarışmanın başka bir ülkede düzenlenmesine karar verilmişti.

Eurovision Şarkı Yarışması’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Avrupa Yayın Birliği (EBU) ve BBC’nin yarışmanın İngiltere’de düzenleneceğini onayladığı belirtildi.

Yapılan anlaşmaya göre BBC, 2023’te düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’nın ev sahipliğini üstlenecek. Böylece İngiltere 24 yılın ardından Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapacak.

BBC Genel Müdürü Tim Davie’nin Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, “Ukrayna’daki meslektaşlarımızın ve dostlarımızın 2023 Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapamayacak olması büyük bir üzüntü. Dünyadaki en büyük ve en kompleks müzik yarışmasına ev sahipliği yapmamızın istenmesi ise büyük bir ayrıcalık” denildi.

BBC, etkinliğin düzenlenmesinde Ukrayna’nın kamu yayıncılığı kuruluşu ile de temas ve işbirliği halinde olacak.

Ukrayna yarışmanın düzenlenmesine maddi katkı sunduğu için her yıl doğrudan finale kalan “Big 5 (Büyük Beşli)” arasında yer alacak. Yarışmanın İngiltere’nin hangi kentinde düzenleneceği ise henüz belli değil.

2022’nin şampiyonu Ukrayna’ydı

Ukraynalı müzik grubu Kalush Orchestra, “Stefania” adlı şarkısıyla jüriden 192, halk oylarından ise 439 puan alarak toplam 631 puanla 66. Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanmıştı.

Kalush Orchestra, Ukrayna ordusuna destek olmak için yarışmada kazandıkları ödülü açık artırmada satmıştı. 

Kalush Orchestra’nın birinciliğinden kısa süre sonra güvenlik sebebiyle yarışmanın Ukrayna’da düzenlenemeyeceğini açıklayan EBU, İngiliz şarkıcı Sam Ryder’ın “Space Man” isimli parçasıyla jüriden 283, halk oylarından 183 puan alarak toplam 466 puanla yarışmayı ikinci sırada tamamlamasını dikkate alarak 2023’ün organizasyonunu İngiltere’ye verdi.

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.