Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Temmuz 2022): Kütahya ve Manisa’da orman yangını

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 29 derece olacak. Ankara’da hava güneşli, sıcaklık 30 derece; İzmir güneşli 38, Antalya güneşli 38, Diyarbakır güneşli 37 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter ve Instagram profillerinin bio kısımlarını değiştirdi. CHP lideri, bio’sunda yer alan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve “Gençlerin Demokrat Amcası” ifadelerinin yanına “Bay Kemal” sözünü de ekledi. 

CHP, “Milletin Sesi” mitinglerinin üçüncüsünü Balıkesir’de dün (24 Temmuz) düzenledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedefine alırken, Erdoğan’ın kendisi için sürekli kullandığı “Bay Kemal” sözüne, “Sen kim, Bay Kemal olmak kim” sözleriyle karşılık verdi. Herkesin değişim istediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, değişimi gerçekleştireceklerini, cumhuriyetin ikinci yüzyılında, “cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracaklarını” söyledi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın “Bay Kemal” yakıştırmasına, “Bay Kemal olmak için önce ahlaklı olacaksın, kul hakkı yemeyeceksin, adaletli olacaksın, emperyal güçlerin önünde diz çökmeyeceksin. Bay Kemal olmak için Körfez ülkelerine el avuç açmayacaksın, bu ülkenin itibarını koruyacaksın. Bay Kemal olmak için İstanbul Sözleşmesi’ni bir hafta içinde yürürlüğe koyacaksın” diyerek cevap verdi.

Manisa’nın Akhisar ilçesindeki otluk alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle büyüdü ve ormana sıçradı. Yangının büyümesi sonucu 20 ev boşaltıldı, 40 kişi yangın bölgesinden tahliye edildi. Kütahya’nın Emet ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına da müdahaleler sürüyor. Kütahya Valisi Ali Çelik, yangının büyük bir kısmının kontrol altına alındığını açıkladı. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 77 kuruş, euro kuru ise 18 lira 15 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 516 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 986 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 102,64 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Irak Ulusal Olimpiyat Komitesi (NOCI), Konya’da 9 Ağustos’ta başlayacak İslami Dayanışma Oyunları’ndan çekilme kararı aldı. Komiteden paylaşılan açıklamada bu kararın Kuzey Irak’ın Zaho bölgesine geçen hafta (20 Temmuz Çarşamba) yapılan saldırıyı protesto etmek amacıyla alındığı ifade edildi. NOCI, çekilme kararında Irak halkının ve hükümetin tutumunun, Irak parlamentosunun tavsiyelerinin ve Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarının etkili olduğunu aktardı. Kısaca ne olduğunu hatırlayalım: Zaho’daki bir tatil köyüne düzenlenen saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu en az dokuz sivil hayatını kaybetmiş, 23 kişi yaralanmıştı. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tutarken Türkiye ise saldırının sorumlusu olarak PKK’yı işaret etmişti.

Ukrayna ve Rusya’nın Türkiye’de küresel gıda krizini hafifletmeye yardımcı olmak için anlaşma imzalaması sonucu tahıl kervanları oluşturulmaya başlandı. Ukrayna Limanları İdaresi, üç kentte tahıl kervanları oluşturulmaya başlandığını duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı da Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın güvenli şekilde ulaştırılması için İstanbul’da teşkil edilen Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde çalışmaların sürdüğünü açıkladı. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Piyangolar Dairesi tarafından Erenköy Direnişi’nin 58. yıldönümüne özel hazırlanan piyango biletlerinde “Erenköy mücahitleri” yerine EOKA terör örgütü mensuplarının fotoğrafı basıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi tarafından 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı için hazırlanan videoda da aynı hatanın yapıldığı anlaşıldı. Bilette, Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cahitoğlu ve Piyangolar Birim Sorumlusu Osman Uzun’un imzası bulunuyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Galatasaray, yeni sezon öncesi Kasımpaşa ile oynadığı hazırlık maçını 2-1 kazandı. Galatasaray’ın gollerini Kerem Aktürkoglu ve Haris Seferovic kaydetti.

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 12. ayağı Fransa Grand Prix’sinde, Red Bull sürücüsü Hollandalı Max Verstappen birinci oldu. Pilotlar klasmanı lideri Verstappen, puanını 233’e çıkardı. Leclerc, 170 puanla ikinci, Sergio Perez ise 163 puanla üçüncü sırada yer aldı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.