Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kemal Kılıçdaroğlu araba piyasasına el attı: “Birkaç ay araç almayı ertelerseniz, ikinci el araba parasına, sıfır araba aldıracağım size”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce de yaptığı gibi, bugün saat 22.00’de açıklama yapacağını tweet atarak duyurdu. Evinin mutfağında çekilen beş dakikalık videosunda bu kez araç piyasasına el atan Kılıçdaroğlu, “araba almayın” çağrısı yaptı ve iktidara geldiklerinde 1.6 motorlu araçlarda ÖTV’yi kaldıracaklarını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Uzun zamandır sohbet edemedik, kısmet bugüneymiş” diye başlayan ve Twitter hesabından yayınlanan kısa video mesajının başlığında “Birkaç ay araç almayı ertelerseniz, Bay Kemal olarak sözümdür: İkinci el araba parasına, sıfır araba aldıracağım size” sözleri yer aldı.

“Biz iktidara gelinceye kadar araba alımını öteleyin”

Balıkesir mitinginin ardından “Bay Kemal” ifadesini bu videoda da kullanan Kılıçdaroğlu, lüks araçlarda vergi alınmaya devam edileceğini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:

Bizler iktidara gelinceye kadar araba alımını öteleyin. Araba almayın. Geldiğimizde halkımızın en çok rağbet gösterdiği araç segmentlerinde ÖTV’yi çizeceğiz. ÖTV’yi de lüks araç alanlara uygulayacağız. Onlar da güzel güzel ödeyecek vergilerini. Otomotiv sektörü de bana darılmasın, onlar da biraz sabretsinler. ÖTV problemini çözdüğümüzde kayıplarını çok hızlı telafi ederler. Zaten böyle devam ederse onlar da biliyorlar ki onlar için de yolun sonu göründü. Bu yüzden hep birlikte biraz sabır. Sonrası hepimiz için aydınlıktır.

“Bu akşam sizi neden davet ettim evime” diyen ve ardından “Çok sorun birikti ve emin olun ki çok çetin bir mücadele veriyoruz. Biz iktidara geldikten sonra bakarız demiyoruz. Bu geçiş sürecinde çektiğimiz acıları olabildiğince hafifletmek için çok uğraşıyoruz, güzel günler yakın” mesajı veren CHP lideri, şöyle konuştu:

“Ama geçiş sürecinde de mücadeleyi elden bırakmıyoruz. İktidara geldiğimizde ivedilikle ve kolaylıkla çözeceğimiz sorunlar, maalesef muhalefetteyken zaman alabiliyor. İnatla hayat kalitenizi düşürmeye çalışan ceberut bir iktidar var karşımızda. Oysa insanımız çok mütevazı. Bir evi, bir arabası, güzel huzurlu bir ailesi olsun istiyor, sadece bu kadar. Hepsi bu. Bu bile çok görülüyor insanımıza. Yoksulların, en savunmasızların üstü çizildi. Orta sınıfın altındaki haneler dibe düşürüldü. Özellikle tipik orta sınıf işçi çocuklarının basamakları tırmanarak standart atlama olasılığı ellerinden alındı. İktidar sadece ihalecilere, beşli çetelere, mafyalara, çantacılara çalıştı.” 

Bugünkü konu otomobil vergileri

Video mesajında bugünkü konusunun araç vergileri olduğunu, bu konuda iktidara geldiklerinde neler yapacaklarını anlatmak istediğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Türkiye’de bir araç alırken dünyanın en yüksek araç alım vergisi olan ÖTV’yi ödüyoruz. Yetmiyor, aracın bedeliyle birlikte bu verginin de vergisi olarak alınan yüzde 18 KDV ödüyoruz. üstüne gümrük vergisi ödüyoruz. Üstüne motorlu taşıtlar vergisi ödüyoruz. Bu kadar vergi nedir Allah aşkına? Bakın Almanya’da 15 bin euro olan sıfır bir aracın fiyatı bizde vergilerle 500 bin lirayı aşıyor. Benim milletim Almanya’daki otomobilin tam iki katını ödüyor. Nüfusumuzun yüzde 95’inin sıfır araç alma ihtimali artık kalmadı. 

Şimdi açıkça çağrı yapıyorum. İlk yapacağımız işlerden biri 1.6 otomobillerde vergileri bugünün yaklaşık dörtte biri oranına indirmek olacak. Biliyorsunuz gençlerin ilk sıfır araba almaları için ÖTV yok demiştim. O baki. Hafif ticari araçlarda da vergileri indireceğiz. Özetle bugün ikinci el olarak satılan arabanın parasıyla sıfır araba alabileceksiniz.

Tek yapmanız gereken şimdilik araba alımını ötelemek ve kısa bir süre bizim iktidarımızı beklemek. Bu kadar. Ailenizle sıfır araba kokusu olan araçlara bineceksiniz. Bu arabalar sizlerin de hakkıdır. Altını çizeyim, bu bahsettiğim uygulama lüks araçlar için olmayacak. Açık konuşayım zenginin, çok kazananın vergilendirilmesi taraftarıyım. Bu ülkede çok kazanan, fakirin, fukaranın hayatının iyileşmesi için de beytülmale katkıda bulunmak zorundadır. Saray yoksuldan aldı, varsıla, sermayeye verdi. Ben bu parayı yeniden yoksula transfer etmek için lüks tüketimden vergi alma taraftarıyım. Sermayeye karşı değilim ama herkesin kendi payına düşeni ödemesi gerekir.“

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.